Confituur Boekhandelsprijs 2024 naar Rik Van Puymbroeck

23 april 2024
| | |

De Confituur Boekhandelsprijs 2024 gaat naar Rik Van Puymbroeck voor zijn roman Treurwil! Dat maakte de organisatie zojuist bekend.

‘De Confituur boekhandelaars zijn erg onder de indruk van Treurwil, een intiem en persoonlijk pleidooi voor verdriet met een universeel karakter. In Treurwil, uitgegeven bij De Bezige Bij, rouwt Van Puymbroeck om zijn overleden jeugdvriend, zijn jong gestorven broer en om zijn moeder. Hij onderzoekt zijn rouw en neemt vrede met verdriet dat pijn mag blijven doen.’ Bij wijze van juryrapport:

Treurwil ontroert door zijn eerlijkheid en intimiteit. Het is een boek dat troost biedt aan iedereen die ooit een verlies te verwerken kreeg of krijgt. Aan ieder van ons dus.’ Lies, Barboek in Leuven)

‘Treurwil als neologisme: de wil om te treuren en het niet kunnen loslaten van geliefden. Daar puurt Van Puymbroeck een intens, bloedmooi en troostrijk boek uit.’

‘Een literair kleinood met een tijdloos karakter over verdriet en verlies.’

Lees bij ons een fragment uit Treurwil.

Dit was de shortlist, waarbij opviel dat Van Thuyne en Vanhauwaert ook op de longlist van de Libris Literatuurprijs staan, en Hofstedes roman een van de meestgenoemde 'beste boeken' van 2023 was. Van Puymbroeck was nog amper opgevallen:

De Vlaamse Confituur Boekhandelsprijs, van de onafhankelijke Vlaamse boekhandels, is een gedeelde publieks- en boekhandelsprijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar, de prijs werd in 2016 voor het eerst uitgereikt aan Chris de Stoop, in 2017 aan Jeroen Olyslaegers, in 2018 aan Koen Peeters, in 2019 aan Peter Verhelst, in 2020 aan Charlotte Van den Broeck, in 2021 aan Matthias Declercq, in 2022 aan Peter Terrin [fragment | recensie] en in 2023 aan Jaap Robben. 

Confituur Boekhandelsprijs 2024 naar Rik Van Puymbroeck

Delen op

€ 21,99
pro-mbooks1 : athenaeum