E. du Perronprijs 2024 voor Niña Weijers (Cassandra)

23 april 2024
| |

Niña Weijers wint de E. du Perronprijs met Cassandra! Dat werd gisteren bekendgemaakt door de gemeente Tilburg en Tilburg University. Lees bij ons het nieuws en een fragment.

De jury:

‘Du Perron is de auteur die met deze prijs in de herinnering wordt gehouden. Hij is ook de auteur die moed, eerlijkheid en oorspronkelijkheid hoog in het vaandel heeft en het zijn deze kwalificaties die opvallen bij het lezen van Cassandra, het boek dat Niña Weijers schreef naar aanleiding van een periode van gastschrijverschap in Almere. Weijers onderzoekt in haar schrijven het verhaal van de vermissing van een jonge vrouw van zeventien, Cassandra van Schaijk, in maart en april 2007. Het lichaam van de vrouw werd gevonden in de Noorderplassen.

[...]

Weijers schrijft in een glasheldere taal waarin zij feiten en perspectieven verweeft en ook zichzelf bekijkt in haar zeer persoonlijke omstandigheden van zwangerschap en moederschap. Haar stijl is haar blik: met het schrijvend kijken neemt zij ons mee in een analyse van de tijd en nodigt zij ons uit na te denken over veranderingen in de samenleving. Cassandra is een uiterst fascinerend boek dat prachtig aansluit op Du Perron’s schrijven en denken.’

Lees bij ons een fragment uit Cassandra.

De tweejaarlijkse E. du Perronprijs is bedoeld voor schrijvers, kunstenaars of publieke intellectuelen die, net als Du Perron in zijn tijd, grenzen signaleren en doorbreken om wederzijds begrip tussen verschillende bevolkingsgroepen te stimuleren. Eerdere winnaars waren onder anderen Sinan Çankaya (2021), Ellen Deckwitz (2019), Jan Leyers (2018), Margot Vanderstraeten (2017), Stefan Hertmans (2016), Mohammed Benzakour (2013) en Ramsey Nasr (2011). Dit jaren waren ook Karin Amatmoekrim en Frank Nellen genomineerd, met respectievelijk In wat voor land leef ik eigenlijk? Anil Ramdas onmogelijk kosmopoliet [fragment] en De onzichtbaren [boekverkopersaanbeveling].

E. du Perronprijs 2024 voor Niña Weijers (Cassandra)

Delen op

€ 22,99
€ 13,99
pro-mbooks1 : athenaeum