Martin Bossenbroek wint de Libris Geschiedenisprijs 2023

29 oktober 2023
| | | |

Martin Bossenbroek wint de Libris Geschiedenisprijs 2023 met De Zanzibardriehoek. Het is de tweede keer dat hij de prijs wint. Gefeliciteerd!

De Libris Geschiedenisprijs wordt elk jaar uitgereikt aan de auteur van een historisch boek dat een algemeen publiek aanspreekt. Het boek moet een oorspronkelijk onderwerp hebben, prettig leesbaar zijn en op gedegen historisch onderzoek stoelen. Aan de prijs is een bedrag van € 20.000,- verbonden. Eerder wonnen René van Stipriaan (2022), Sandra Langereis (2021), Pieter van Os (2020), Roelof van Gelder (2019), Frits van Oostrom (2018), Carolijn Visser (2017), Elisabeth Leijnse (2016), Alexander Münninghoff (2015), Dik van der Meulen (2014), Martin Bossenbroek (2013), Bart van den Boom (2012), Jaap Scholten (2011), David Van Reybrouck (2010), Jolande Withuis (2009), Luuc Kooijmans (2008) en Auke van der Woud (2007) de prijs.

De jury:

‘Dit is zowel een publieksboek om van te smullen als een belangrijke bijdrage aan de geschiedschrijving over het slavernijverleden. [...] Een boek dat leest als een avonturenroman die op meeslepende wijze een bekende en onbekende geschiedenis met elkaar verbindt. [...] De meeste boeken over het slavernijverleden gaan de laatste jaren over de transatlantische slavenhandel en het plantagestelsel in Amerika, maar Martin Bossenbroek focust zich op de slavernijgeschiedenis van een Afrikaans eiland. [...] In een geschiedenis vol cliffhangers en persoonlijke verslagen wordt duidelijk hoe Britse abolitionisten op Zanzibar de wegbereiders werden van het imperialisme.’

Lees op onze site een fragment en Wietse de Jonges bespreking. Wietse de Jonge over het winnende boek:

‘Na zijn succesvolle boeken De Boerenoorlog (Libris Geschiedenisprijs 2013) en De wraak van Diponegoro beschrijft Martin Bossenbroek in De Zanzibardriehoek de paradoxale verhouding tussen de Britse strijd tegen slavenhandel in Oost Afrika en de imperialistische belangen van Europese mogendheden in de regio. Zoals gewend van Bossenbroek grijpt hij de levens van historische spilfiguren aan om zowel de complexe geschiedenis van koloniale inmenging inzichtelijk te maken als van een menselijk gezicht te voorzien.’

Dit was de shortlist. Met Bossenbroek deed er nog één oud-winnaar mee (op de longlist stond ook Frits van Oostrom). Koelemeijer stond al op de shortlist van de Brusseprijs en de longlist voor de Boekenbon Literatuurprijs.

pro-mbooks1 : athenaeum