Shortlist Food and Friends Gouden Kookboek 2023

26 oktober 2023
| | | | | | | | | | | | | | |

Danny Lee, Ka Fai Lee, Sun Li & Yan Ting Yuen, Regula Ysewijn, Carl Lemette, Mas van Putten, Sergio Herman, Wout Hendrickx, Debby De Mangelaere & Elise Van de Poele, en Olia Hercules zijn genomineerd voor het Food and Friends Gouden Kookboek 2023. Lees er meer over op onze site en bestel die boeken.

Het Food and Friends Gouden Kookboek wordt toegekend aan het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek van het afgelopen jaar. Eerdere winnaars waren Yvette van Boven (2022, 2020), Seppe Nobels (2021), Vanja van der Leeden (2019), Jigal Krant (2018), Nadia Zerouali en Merijn Tol (2017). Daarnaast is er een Publieksprijs, waarvoor je tot en met 7 november kan stemmen.

Dit is de shortlist van de vakjury:

  • Danny Lee, Ka Fai Lee, Sun Li, Yan Ting Yuen, Chin. Ind. Rest. Kookboek [onze recensie]. De jury: ‘Dit mag met recht de canon van die Chin. Ind. keuken worden genoemd. What happens behind the doorgeefluik stays behind the doorgeefluik gaat niet langer op.’
  • Regula Ysewijn, Van Wafel tot Koek. De jury: ‘We hebben hier te maken met een unieke collectie recepten voor feestelijke koeken, wafels en vlaaien uit de Lage Landen
  • Carl Lemette, Mas van Putten, Jiwa. De jury: ‘Dit is funky fusion met een Indo-Moluks-Europese groove. Er wordt gewokt, gestoomd, gebakken, gefrituurd en gerookt, en als bonus: gelachen e n gedanst.’
  • Sergio Herman, Hommage. De jury: ‘De onuitputtelijke passie voor mosselen spat van de pagina’s af. Wie het kookboek leest, raakt haast als vanzelf net zo verliefd op de mossel als Sergio Herman.’
  • Wout Hendrickx, Debby De Mangelaere, Elise Van de Poele, Wntrlust. De jury: ‘Bloemkoolchowder anyone? Of liever een pompoenpanzanella of choucroutekroketje? Winters comfortfood wordt hier naar een hoger niveau getild.’
  • Olia Hercules, De keukens van Oekraïne. De jury: ‘Een kookboek over de rijke keukens van Oekraïne. Het bevat een schat aan achtergrondinformatie over de culinaire geschiedenis en gebruiken van dit enorme land.’
pro-mbooks1 : athenaeum