Best besproken week 3: Joost de Vries, Natalia Ginzburg en Toergenjev

22 januari 2024
| | | | |

Welke boeken sprongen er de afgelopen week uit in de recensies en boekenbijlages? Athenaeum Boekhandel houdt het voor je bij. Deze week: Joost de Vries, Natalia Ginzburg en Toergenjev - en maar liefst twee maal vijf ballen in NRC.

Unanieme lof

'De vierde roman van Joost de Vries is zijn beste tot nu toe.' (de Volkskrant) 'Schrijfplezier en slimheid spatten van deze roman af.' (NRC) 'Hogere machten is een wervelende roman die vernuftig in elkaar steekt.' (Trouw) 'Joost de Vries etaleert alles wat hij als schrijver vermag in zijn wervelende historische roman.' (Het Parool)

Het kan niet op voor Joost de Vries dit weekend! Zijn nieuwe roman wordt tot nog toe unaniem lovend onthaald. Ren naar de winkel en lees dat boek! 'Wat een bravoure, wat een brille.' (Het Parool)

Direct, smakelijk en geestig

'Het beroemde Familielexicon van Natalia Ginzburg is in een nieuwe vertaling verschenen. Direct, smakelijk en geestig schrijft zij over haar jonge jaren,' schrijft Mirjam van Hengel in de Volkskrant.

Ze vervolgt: 'Ginzburg is een meester in het kiezen van perspectief en er zijn weinig schrijvers die met zo veel zelfbehoud over persoonlijke onderwerpen schrijven, het particuliere haast ergerniswekkend doserend en daardoor ongekend soeverein.'



Meester van het liefdesdrama

Merijn de Boer schrijft in Trouw over de opnieuw vertaalde verhalen van Toergenjev, verschenen in de Russische Bibliotheek van Uitgeverij Van Oorschot. In de door Froukje Slofstra vertaalde verhalen betoont Toergenjev zich een meester van het liefdesdrama. De Boer noemt de verhalen 'werkelijk fenomenaal' en citeert Karel van het Reve: 'bijna ieder verhaal [is] een juweel van harmonie en stilte'.

Dat alles in een 'prachtige uitgave' - what's not to like. 'Keer op keer vertelt Toergenjev ons dat je niet lichtzinnig moet optreden als het om de liefde gaat. Als je eenmaal een grote liefde hebt gevonden, dnek dan niet: er komt vast nog wel een volgende. Want er komt geen volgende. En voor je het weet heb je de rest van je leven spijt.'

Maar liefst twee maal ⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️

Tot slot willen we twee recensies niet onvermeld laten; Daniël Rovers schrijft over Onlusten (Troubles) van J.G. Farrell dat het een 'volmaakt veronachtzaamd meesterwerk is' (vijf ballen), 'een Grote Britse Roman - een van de beste die er na de Tweede Wereldoorlog verschenen zijn.' (NRC)

En Bas Heijne kent vijf ballen toe aan het nieuwe boek van Robert Darnton, The Revolutionary Temper. Paris 1748-1789: '[Darntons] grootste verdienste is dat hij erin slaagt de emotionele onderlaag van een maatschappelijke orde in ontbinding bloot te leggen, in al zijn verwarring, misvattingen, leugens en kwaadaardig opportunisme - en tegelijkertijd oog houdt voor de idealen die de Parijzenaren in de aanloop van de Revolutie in hun greep kregen.' (NRC)

 

Best besproken week 3: Joost de Vries, Natalia Ginzburg en Toergenjev

Delen op

€ 24,99
€ 25,99
€ 50,00
€ 24,99
€ 16,99
pro-mbooks1 : athenaeum