Best besproken week 1: Gilles van der Loo, Jan van Tienen en de biografie van Tove Ditlevsen

08 januari 2024
| | | |

Welke boeken sprongen er de afgelopen week uit in de recensies en boekenbijlages? Athenaeum Boekhandel houdt het voor je bij. Deze week: een nieuw jaar, met nieuwe recensies! 5 ballen voor Gilles van der Loo, en lof voor Jan van Tienen en de biografie van Tove Ditlevsen.

In de Volkskrant een groot interview met Herman Koch, wiens nieuwe boek Ga je erover schrijven? net in de winkel ligt (lees de lovende bespreking van onze Daan Stoffelsen - 'laconiek, bedaard rebels en aangrijpend in de details' - en lees ook alvast een fragment uit dit boek).
De Volkskrant keek afgelopen weekend vooruit naar allerlei heerlijks dat ons in de literatuur in 2024 in het verschiet ligt (onder meer Vargas Llosa, Laurent Binet, Lisa Weeda, Cicero en Buwalda). Daarvoor kunt u ook terecht op onze pagina verwacht in 2024Wat wel al verschenen, en besproken is:

Gevoelig en technisch verbluffend

Thomas de Veen geeft de nieuwe, vierde roman van de veelgeprezen auteur Gilles van der Loo 5 ballen. Café Dorian gaat over een knus, warm café in een ongedefinieerde stad in het buitenland. De vertelster van het boek schept dit verhaal over kastelein Guillaume, over hoe hij daar zou leven en zou terugdenken aan haar.
'Het knappe, eigenlijk wel ontzagwekkende aan Café Dorian is dat die constructie niet tot afstandelijkheid leidt. Dat is te danken aan de toverachtig krachtige stijl van Van der Loo,' schrijft De Veen. 'Een gevoelige en technisch verbluffende roman.'

Een gedurfd boek

In Trouw een groot interview met Jan van Tienen over zijn roman De verworvenheden. Of hoe je iemand wordt die ernaar verlangt op Hompelvoet te zijn. De interviewer van dienst schrijft dat Van Tienen zijn komische verlangen om op het eiland Hompelvoet te zijn in zijn boek 'ondergaat als een personage uit Grunbergs beste romans'.
'Een grap om serieus te nemen,' stelt de interviewer, die De verworvenheden een gedurfd boek noemt. 'Handig balanceert de schrijver tussen parodie en oprechtheid.' Van Tienen zelf: 'Ik vind het prettig om een zoekende houding te hebben. Het is niet de makkelijkste weg om te begaan, maar soms wel van grote schoonheid.'


Toegankelijk en liefdevol

Een warme biografie die veel niet eerder vertaalde geschriften van Tove Ditlevsen voor het voetlicht brengt - dat is Tove Ditlevsen, de biografie van Jens Andersen in de vertaling van Lammie Post-Oostenbrink. In een mooie bespreking legt recensent Femke Brockhus van NRC uit wat deze biografie zo goed maakt. 

'Het gevaar van een biografie kan zijn dat de biograaf zich het leven van de beschrevene op een bepaalde manier toe-eigent (...). Maar Andersen schaduwt Ditlevsens leven niet, hij laat de snijpunten zien waar leven en literatuur elkaar raken. Zonder stelligheid toont hij hoe persoonlijke worstelingen, ervaringen en gebeurtenissen doorgezet konden worden naar een weloverwogen narratief.' Ze concludeert: 'Andersen levert met deze biografie een toegankelijk en liefdevol werk af, waarin veel fragmenten te lezen zijn van werk dat niet eerder vertaald was.'

 

pro-mbooks1 : athenaeum