Het beste van september

30 september 2023
| | | | | | |

Met drie koninginnen van de literatuur, de koning van het kortverhaal, een indrukwekkende biografie en dé nieuwe geschiedenis van de Romeinse keizers. Wát een berg heerlijke boeken zijn er deze september verschenen! Boeken, ook nog eens, die overladen werden met lovende recensies. ‘Heerlijk!’ schreef een recensent enthousiast, en een andere: ‘Smullen!’ Wij kozen voor jou de krenten uit de zo rijkgevulde pap. Dé zes septembertitels die het lezen waard zijn. Te beginnen met drie koninginnen van de literatuur: Zadie Smith, Marja Pruis en Connie Palmen.

Charlatan 

Smith leverde met Charlatan een sappig, vilein en meeslepend boek af, een verhaal waarin ze niet alleen niemand minder dan Charles Dickens de maat neemt maar ook grote thema’s als de macht van leugens, complotdenkers en de kortzichtigheid van de Engelse elite. Ondanks de grote thema's barst het vooral van het schrijfplezier - en dus leesplezier.



Huiswerk 

De nieuwe roman van Marja Pruis, Huiswerk, lijkt alles in zich te verenigen wat Marja Pruis zo goed maakt: de zoekende, poëtische stijl van haar columns, de intelligentie zelfreflectie van haar essays en een vinger aan de pols van de tijdgeest, zonder moraliserend te zijn. Dat maakt het boek volgens velen een heerlijk weglezende, slimme roman van ‘knisperende versheid’ (NRC).  

Voornamelijk vrouwen 

Connie Palmen, the woman, the myth, the legend. Vers van de pers is haar nieuwe essaybundel Voornamelijk vrouwen, een lofzang op vrouwelijke scheppende kracht en autonomie. Het boek, zouden wij willen zeggen, waarvan je altijd hoopte dat ze het zou schrijven. Palmen schrijft over haar favoriete schrijvers: Marguerite Duras, Patricia Highsmith, Sylvia Plath, Vivian Gornick, Olivia Laing, Joan Didion, en vele anderen. Via hen ontrafelt ze het mysterie van haar eigen schrijverschap. 

Een kleine weldaad 

Dan de haast onbetwiste koning van het kortverhaal: Raymond Carver. Vijf ballen in NRC (Auke Hulst) en een bijna verliefde bespreking in De Groene (Philip Huff). In Een kleine weldaad zijn voor het eerst al Carvers kortverhalen ‘perfect’ in het Nederlands vertaald, door Sjaak Commandeur. ‘Het is Commandeur gelukt in toon, ritme én ontroering Carvers werk te vertalen én te vatten,’ schreef Huff.

In wat voor land leef ik eigenlijk? 

De langverwachte biografie van de invloedrijke intellectueel Anil Ramdas, geschreven door Karin Amatmoekrin, lijkt alle verwachtingen waar te maken. Nauwgezet traceert Amatmoekrin Ramdas’ leven en ideeën, ‘met grote kennis van de Surinaamse geschiedenis, de migratiegeschiedenis en het debat daarover, plus kennis van Europese intellectuele tradities en literatuur’ (Maaike Meijer in De Groene). Een verhaal dat zoals alle goede biografieën de geschiedenis niet kleiner, maar juist groter maakt.  

Emperor of Rome 

Tenslotte het nieuwe boek van ster-academicus Mary Beard, bekend van de internationale bestseller SPQR, maar ook van het messcherpe essay Women & Power. In Emperor of Rome richt Beard zich op de Romeinse keizers, maar niet op de gebruikelijke manier. Ze stelt grotere vragen die ons beeld van de Romeinse keizers doet kantelen: hoeveel macht hadden de keizers eigenlijk? Was de geschiedenis van de leiders van het Romeinse Rijk werkelijk zo bloederig? Een ongeëvenaarde, nieuwe blik op de Romeinse geschiedenis. 

Het beste van september

Delen op

€ 25,99
€ 23,99
€ 21,00
€ 45,00
€ 34,99
pro-mbooks1 : athenaeum