Heerlijke boeken voor op vakantie in eigen land, aan zee

26 juni 2023
| | | |

Vakantieboekentijd! Wat te lezen op vakantie in eigen land? Collega Anneke Reijnders heeft een vakantiehuisje op Goeree-Overflakkee, en tipt hier haar ultieme boeken om mee te nemen naar deze en andere (Zeeuwse) plekken omgeven door zee en water.

Bekijk hier al onze vakantieboekentips per land!

Rijneveld en Treur 

Nederland heeft een rijke traditie wat betreft romans over het zich losmaken uit een streng-christelijk milieu. Meeslepende boeken die je confronteren met een heel andere wereld, en de vrijheidsdrang die eruit voortkomt.

De Zeeuwse eilanden staan bekend om de christelijke orthodoxie, verdeeld in ‘zwaarte’ over de eilanden en zo deel uitmakend van de Nederlandse biblebelt. 

Extreme religieuze orthodoxie vormt in deze wereld altijd een bedreiging voor wie anders is of leeft. Toch moeten mensen opgroeien in gezinnen waar religie de scepter zwaait. Degenen die ons inkijkjes kunnen geven in deze fascinerende werelden zijn schrijvers als Marieke Lucas Rijneveld en Franca Treur, en wat langer geleden Wolkers, 't Hart en Siebelink. Die leren ons met een mengeling van begrip, afschuw en liefde naar de leefwijzen te kijken waarvan ze zichzelf afgekeerd hebben - maar waar ze ook zo verbonden mee zijn.

Open zee 

Als je fan bent van televisieprogramma’s als The Deathliest Catch en andere visserijdocumentaires, waar je van de ene golf op de andere geworpen wordt, en je bent zo iemand die niet weg kan blijven van de zee en het water, maar wel misselijk wordt zodra je voet op een schip zet, dan is Open zee van Catherine Poulain (vertaling Prescilla van Zoest) hét boek voor jou. Je aanmonsteren op een vissersboot in Alaska, kabeljauw vangen, als kleine tengere vrouw met zachte stem tussen ruwe zeebonken jezelf staande houden... Je vindt een hele natte, ruige, bebloede parallelle werkelijkheid tussen de covers van dit boek.

Manhattan beach 

En dan een boek dat naast over zee net zo goed over de beroemdste wereldstad gaat: Manhattan Beach van Jennifer Egan (vertaling Arjaan en Thijs van Nimwegen). 

Er zijn mooie boeken over de zee en het verlangen naar zee, maar weinig boeken die over dit verlangen gaan én ook over duiken, dochters en vaders, de Tweede Wereldoorlog en gangsters, zonder dat dit gek is! Manhattan Beach is zo’n fraai gecomponeerd boek.

Anneke Reijnders is tijdschriftenverkoper en boekverkoper Duitse literatuur bij Athenaeum Boekhandel & Nieuwscentrum.

 

Lees ook:

 

Heerlijke boeken voor op vakantie in eigen land, aan zee

Delen op

€ 17,99
€ 23,99
€ 10,00
€ 16,99
pro-mbooks1 : athenaeum