De Grote Vriendelijke 100: de 5 beste kinderboeken volgens Hans van Daalen

19 oktober 2023
| | | | | |

Wat zijn de beste kinderboeken aller tijden? Na de succesvolle edities van 2021 en 2022 organiseert De Grote Vriendelijke Podcast een nieuwe verkiezing voor De Grote Vriendelijke 100. Stemmen kan van 15 oktober tot en met 5 november. Onze kinderboekenexperts vertellen over hun eigen keuzes. Én onze goede klant, voorheen van Boekhandel Minotaurus, Hans van Daalen.

Annet Schaap, Lampje

Lampje, uit 2017, is het mooiste kinderboek dat ik de laatste jaren heb gelezen. Het roept herinneringen op aan klassieke kinderboeken als Burnetts De geheime tuin en Collodi's Pinocchio, maar staat heel sterk op zichzelf. Ik heb de TV-serie durven zien, die deed er geen afbreuk aan. Terecht overladen met prijzen, ook internationaal.



Yorick Goldewijk, Films die nergens draaien

Dit boek uit 2021 is een overrompelend, complex boek. Zó goed uitgewerkt en zó klein en menselijk in zijn afronding, ik hield het niet droog bij het parkbankje (en dan verklap ik helemaal niets), LEZEN!

Ulf Stark, De weglopers

Dit boek uit 2019 met illustraties van Kitty Crowther en vertaald door Edward van de Vendel is het verslag van een hartverwarmende actie van een verdrietige grootvader met zijn zorgzame alles wel even regelende kleinzoon. Het laatste boek van de Zweedse grootmeester is een schitterend testament. De kleurpotloodtekeningen van Crowther zijn heel raak en sterk.

Beatrice Alemagna, Nooit niet!

Nooit niet! is net verschenen bij de kleine dappere uitgeverij Boycott Books. Een nieuw meesterlijk prentenboek over het vleermuisje Josefien dat voor het eerst naar school moet: Nooit niet! De combinatie van aquarel en kleurpotlood wisselt Alemagna vaak af met collagetechnieken, maar niet in dit verhaal. Let op de 'gezichten' van de dreumes Josefien en de onzichtbare ondersteuning door de ouders op die verschrikkelijke eerste dag. Laat er nog veel meesterwerken volgen en laat uitgevers ook maar weer kijken naar haar oudere werk.

Benny Lindelauf, Het tegendeel van zorgen

Dit boek uit 2022 is de bundeling van Negen open armen en De hemel van Heivisj. Fijn dat deze twee titels weer te krijgen zijn (en dan met zo'n schitterende omslagillustratie). Wat een schrijftalent is Benny Lindelauf toch. Sinds deze twee prachtboeken had hij nog zoveel te melden. Ik zit versteld te lezen en te lezen... stoor me niet!

De Grote Vriendelijke 100: de 5 beste kinderboeken volgens Hans van Daalen

Delen op

€ 20,99
€ 18,95
pro-mbooks1 : athenaeum