De Grote Vriendelijke 100: de 5 beste kinderboeken volgens ​​​Susanne van der Klei

08 november 2022
| | | | | | | | |

Wat zijn de beste kinderboeken aller tijden? Na een succesvolle eerste editie in 2021 organiseert De Grote Vriendelijke Podcast een nieuwe verkiezing voor De Grote Vriendelijke 100. Stemmen kan niet meer, maar we verheugen ons wel op de uitslag. Onze kinderboekenexperts vertellen over hun eigen keuzes. Vandaag onze kinderboekenverkoper te Haarlem Susanne van der Klei.

Bekijk ook de Grote Vriendelijke 5 van kinderboekverkoper bij Boekhandel Van Rossum Annick van Kessel en van webredacteur en kinderboekenrecensent Daan Stoffelsen.

Maranke Rinck, illustraties Martijn van der Linden, Bob Popcorn (2019)

Bob Popcorn was mijn ontdekking van afgelopen jaar. Ik heb de eerste twee delen vorig jaar gelezen, direct achter elkaar en ik was meteen verkocht. En toen hoefde ik niet lang meer op deel 3 te wachten, die las ik meteen bij verschijning. Er kwamen kinderen voor in de winkel, en ik dacht, laat ik het nu eens gaan lezen. Het is veel meer dan een leren-lezenboek, de tekst en beeld lopen heel effectief door elkaar. Bob Popcorn is gewoon heel erg leuk, prettig onaangepast, en dat hij ontploft als hij boos is, daar moest ik heel erg om lachen. Zijn verhalen hebben gewoon zoveel elementen die leuk zijn voor kinderen, de geheimhouding maakt het spannend, de grappen. Bob Popcorn is mijn nieuwe held in kinderboekenland. En vandaag verschijnt deel 4! Dus mijn vrije donderdagavond heb ik een date met Bob Popcorn.

Annet Schaap, Lampje (2017)

Ik heb Lampje meteen gelezen toen het uitkwam in maart 2017. Toen zei ik al: als dit de Gouden Griffel niet wint, neem ik die prijs niet serieus. En gelukkig maar, en al die andere prijzen ook. Het is gewoon een instant klassieker. Zo mooi van taal. Als die huishoudster opeens weer zin heeft om 'ingewikkelde soep' te maken, dat is zo raak. Het is een tijdloos verhaal, het is spannend, en het zingt gewoon. Een terechte nummer 1 van de Grote Vriendelijke 100 van 2021.

Lees Erica van Oosterhout over Lampje.

Kees Leibbrandt, illustraties Carl Hollander, Spaghetti van Menetti (1964)

Ik ken dit boek niet van vroeger, want het was altijd uitgeleend, zowel in de gewone als in de schoolbibliotheek. Maar toen het in 2008 weer opnieuw werd uitgegeven, las ik het eindelijk, en ik viel ervoor. Het is zo’n ontzettend leuk verhaal, over het dorp Spriet, waar allemaal dunne mensen wonen in heel dunne huizen. ‘Om het dunne huis van de burgemeester stond een mager hekje,’ dat werk. Menetti is een dik mannetje, en door zijn spaghetti wordt iedereen te dik. En de fantastische tekeningen van Carl Hollander werken geweldig, alleen daarmee al kun je verhaal volgen. Heel leuk om voor te lezen vanaf een jaar of vijf, maar ook om later zelf te lezen.

Pieter Koolwijk, illustraties Linde Faas, Gozert (2020)

Ik was wel heel erg onder de indruk van dit boek, dat je over zo'n zwaar onderwerp zo'n licht boek kan schrijven. Het is ook heel mooi hoe Koolwijk Gozert opbouwt, want aan het begin heb je niets door. Je wordt echt de wereld van Ties ingetrokken, en pas later begrijp je dat dat niet de werkelijkheid is. Petje af, dat je dit op zo'n manier kan doen. Een terechte winnaar van de Gouden Griffel 2021.

Lees Elisabeth Velthuis en Elly Ooms over Gozert.

Arnold Lobel, vertaling Ed Leeflang, Alle verhalen van Kikker en Pad (1970)

Ook Kikker en pad ken ik gek genoeg niet uit mijn jeugd, maar ontdekte ik pas later. Het is echt een voorleesklassieker, die ik nog steeds heel erg aanraad. Het gaat over huis-tuin-en-keukendingen, over vriendschap, over een brommerige pad en een vrolijke kikker. En daarin is het absoluut niet oubollig, maar heel erg grappig.

 

 

De Grote Vriendelijke 100: de 5 beste kinderboeken volgens ​​​Susanne van der Klei

Delen op

€ 20,99
€ 16,99
€ 8,99
€ 16,99
€ 15,99
€ 14,99
€ 14,99
pro-mbooks1 : athenaeum