I.M. Wessel te Gussinklo (1941-2023)

20 oktober 2023
| |

Wessel te Gussinklo, auteur van een eigenzinnig oeuvre, winnaar van de Bookspot én Boekenbon Literatuurprijs, is 18 oktober overleden, zo bericht zijn uitgever. Lees op onze site fragmenten uit acht van zijn boeken, en boekverkoper Coen Vermaas over zijn werk.

Wessel te Gussinklo debuteerde in 1986 met de roman De verboden tuin, die bekroond werd met de Anton Wachterprijs. Zijn tweede roman, De opdracht (1995), ontving de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs, de ECI-prijs en de F. Bordewijkprijs, en werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs en De Gouden Uil. De roman Zeer helder licht (2014) stond op de toplijst van de AKO Literatuurprijs. In 2016 ontving Te Gussinklo de C.C.S. Croneprijs voor zijn hele oeuvre en in 2017 verscheen De Weergekeerde Bloem. De roman De hoogstapelaar werd bekroond met de Zeeuwse Boekenprijs en de BookSpot Literatuurprijs 2019. Zijn meest recente roman, Op weg naar De Hartz, werd bekroond met de Boekenbon Literatuurprijs 2021.



Coen Vermaas, boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel Haarlem, schreef over Op weg naar De Hartz:

‘Het is nu eenmaal het beste wat de Nederlandse literatuur te bieden heeft! Te Gussinklo heeft een volstrekt unieke stijl: eigenzinnig, tijdloos, bijna archaïsch, zo anders. Ik ben fan sinds ik De opdracht las toen ik twintig was. Het is een van mijn alltime favorits. En ja, Op weg naar de Hartz is echt heel anders dan het prijswinnende boek. In dat derde boek over Ewoud is het een vervelend mannetje, in dit vierde boek is hij eerder nederig, teruggetrokken, schuchter, in de ban van een psychiater die allemaal dingen van hem wil. En er zit ook een totaal bizarre liefdesgeschiedenis in, echt fantastisch. Ik heb dit boek met zeer veel plezier gelezen. En wat knap is: de hoofdpersoon is volledig ontredderd aan het einde van het boek - maar de lezer ook.’

I.M. Wessel te Gussinklo (1941-2023)

Delen op

€ 23,50
€ 21,50
pro-mbooks1 : athenaeum