4 vragen aan Richard Osinga, schrijver van Munt, genomineerd voor de Boekenbon Literatuurprijs

16 oktober 2023
| | | | | | |

Richard Osinga is met zijn roman Munt genomineerd voor de Boekenbon Literatuurprijs 2023. Daarom vroegen we hem vier vragen te kiezen om te beantwoorden. Lees over Borges, Čapek, Chraibi, Tansi, Faulkner en Osinga.

Welk boek herlees je ieder jaar?

Ik herlees elk jaar wel een aantal verhalen van Borges. Heb zijn vierdelig verzameld werk in de mooie uitgave van de Bezige Bij. Zoals opgemerkt door de recensent van de Volkskrant zitten er in Muntverwijzingen naar verschillende verhalen.



Welk boek heeft je hardop doen lachen?

Ik las dit jaar Oorlog met de salamanders, van Karel Čapek, een heerlijk absurd boek waar ik veel om heb gelachen, al weet ik niet of ik hardop heb gelachen. Ik heb ook veel lol gehad met de Inspecteur Ali-romans van Driss Chraibi. Dat was een hele mooie verrassing omdat het eerste boek dat ik van hem las, Le passé simple, een vrij serieus en heftig verhaal is. Tenslotte wil ik Sony Labou Tansi noemen, Grote eenzaamheid van Lorsa Lopez vond ik heel humoristisch. 

Welk boek had je zelf willen schrijven?

Recent heb ik Terwijl ik al heenging van Faulkner gelezen, en ik moet toegeven dat ik wel een beetje jaloers was. Zo zou ik ook wel willen schrijven.

Waar genoot je het meeste van tijdens het werken aan dit boek?

Ik vond het heel leuk om met de chronologie van de hoofdstukken te spelen. Als schrijver kun je als het verhaal eenmaal staat hoofdstukken door elkaar husselen, en met elke volgorde lees je het verhaal weer anders omdat je bepaalde dingen wel of niet weet. Het idee om met de chronologie te spelen (een doolhof in de tijd) was het idee waar Munt mee begon. En ook daarin is een verwijzing naar Borges te zien.

4 vragen aan Richard Osinga, schrijver van Munt, genomineerd voor de Boekenbon Literatuurprijs

Delen op

€ 22,99
€ 12,99
Arc
€ 22,99
Arc
€ 12,99
€ 49,99
€ 22,99
€ 15,98
pro-mbooks1 : athenaeum