4 vragen aan… Mariken Heitman, auteur van Wormmaan

03 mei 2022
| | | |

In de aanloop naar de uitreiking van de Libris Literatuurprijs 2022 stellen we 4 vragen aan Mariken Heitman, een van de kanshebbers met de roman Wormmaan.

Update 9 mei 2022: Mariken Heitman wint de Libris Literatuurprijs 2022 met haar tweede roman Wormmaan!

Welk boek dring je op aan je vrienden?

Ik hou van boeken waarin iets op het spel staat. Tekenen van het universum van Emy Koopman is zo’n boek. Op genadeloze wijze schetst zij een obsessieve verliefdheid en tegelijkertijd ontmantelt ze het hele complex eromheen, van vastgeroeste maatschappelijke verhoudingen tot de schaamte die ermee gepaard gaat. Alles op zeer erudiete wijze en voor mij vielen onderwerp en leesdrift samen: ik heb het boek op obsessieve wijze gelezen, iets wat me niet vaak overkomt. Al mijn vrienden moeten dit lezen zodat ik er met ze over kan praten!
Lees op onze site een fragment uit Tekenen van het universum en bekijk Koopmans nachtkastje.

Welk boek herlees je ieder jaar?

Ieder jaar is wat veel en daarvoor ben ik ook te nieuwsgierig naar nog ongelezen boeken, maar een boek dat ik vaak herlees zijn de verzamelde dagboeken van Susan Sontag, Herboren. Ik laat me graag aansteken door de enorme vitaliteit van haar geest. Het raakt me ook, de manier waarop haar ideeënrijkdom contrasteert met haar onbeholpenheid omtrent aardse zaken als liefde en lichaam.
Lees op onze site ook Miriam Rasch' bespreking van Sontags dagboeken.

Welk boek maakte van jou een lezer?

Ik durf wel te beweren dat ik sinds ik lees een lezer ben, maar ik herinner me dat ik de overgang van jeugd- naar volwassenliteratuur ingewikkeld vond. Volgens mij was er toen nog niet zoiets als young adult. Gelukkig raadde mijn moeder me De stam van de holenbeer aan van Jane Marie Auel. Het lezen van deze reeks is onmiskenbaar vormend geweest. Ook was daarna de weg naar de literatuur geplaveid.

Waar genoot je het meeste van tijdens het werken aan dit boek?

De prehistorische verhaallijn. Ik ben namelijk enorm gefascineerd door de prehistorie, meer specifiek de periode waarin de eerste boerengemeenschappen ontstonden. Toen ik vastliep in het schrijfproces, besloot ik daarover te schrijven, puur en alleen omdat ik er zin in had. Omdat veel van wat we over die tijden weten berust op (de interpretatie van) artefacten, kon ik behoorlijk vrij te werk gaan. Al schrijvend kwam ik erachter dat deze verhaallijn thuishoorde in het boek.
Lees hier een fragment van Wormmaan.

Meer over Wormmaan en een gesprek met Mariken Heitman hoor je in de Libris Literatuurprijspodcast 'De shortlist':

pro-mbooks1 : athenaeum