Terug

Recensies

Kritisch en kwetsbaar: Maggie Nelson over familie in De rode stukken

3 broers, 2 zussen, 1 echtgenote, 3 kinderen: zeg niet dat ik niet weet wat familie is. En nu ‘Bij ons in de familie’ het Boekenweekthema is, grijp ik naar Maggie Nelson, van wie ik fan ben sinds Bluets. Nicolette Hoekmeijers vertaling De rode stukken (The Red Pieces, 2007) is een moderne klassieker…

Telkens weer de herinnering

Wat Anjet Daanjes roman De herinnerde soldaat zo goed maakt? Dat zijn twee dingen. In de eerste plaats het onderwerp, dat Daanje heel interessant uitwerkt: hoe het geheugen functioneert, de macht van het geheugen - maar ook de beperkingen ervan, en hoe herinneringen manipuleerbaar zijn. Want ze stel…

Verwonderen en bewonderen

Ik heb De man en zijn wielerverhalen nog niet helemaal gelezen - maar wat ik heb gelezen, maakt dit een boek om alsnog aan te schaffen. Want het is, zoals de ondertitel luidt, Het complete fietswerk (1990-2020), en het opent al met een van de memorabelste verhalen van Wilfried de Jong. Maar bovenal:…

De noorderlingen worden verjaagd

Massih Hutaks Jij hebt ons niet ontdekt, wij waren hier altijd al is een van mijn eindejaarstitels omdat het, in de eerste plaats een uiterst leesbaar boek is waarin Hutak zijn punt heel overtuigend maakt: Amsterdam-Noord is enorm van karakter veranderd door de komst van witte, hoogopgeleide mensen …

Kaarten, feiten en absurditeiten

Zelfs voor wie het openslaan van welke atlas dan ook letterlijk of figuurlijk een te zware opgave is en/of was, zal het bekijken van Brilliant Maps: An Atlas for Curious Minds een feestje zijn. Dat er tegelijkertijd voor de atlas-verslaafde veel moois te zien valt, pleit nog eens extra voor deze uit…

De Johan Cruijffbiografie: een feestje

Voor mij, Amsterdammer van 61 en fan, was het een feestje om Auke Koks Johan Cruijff. De biografie, te lezen. Een feestje van herkenning: die wedstrijden ken ik, ik heb er een aantal meegemaakt, veel uitspraken en anekdotes zijn klassiekers. En al schrijft Kok vooral over Cruijffs actieve voetbalcar…

Vijftig boeken: Watership down (1972)

Konijnen kunnen niet praten. Richard Adams vindt van wel. In 1972 was zijn Watership Down - over een groep konijnen die (er dreigt gevaar) gedwongen wordt te verhuizen - een megaseller. Met hun eigen taal, spreekwoorden en mythen lijken het wel mensen. Onze collega Marius de Smet kocht het boek in 1…

  • Pagina :
  • 1
pro-mbooks1 : athenaeum