Recensie: Over Anjet Daanjes Het lied van ooievaar en dromedaris spreek je alleen in superlatieven

14 juli 2022 , door Ilja Velthuis
| |

Anjet Daanjes Het lied van ooievaar en dromedaris is een roman waarover je alleen in superlatieven kunt spreken. Het is een ongelooflijk knappe vertelling in elf delen die op ingenieuze wijze in elkaar haken en een periode van meer dan 150 jaar omspannen. Het centrale personage - dat lichtelijk geïnspireerd is op Emily Brönte - is bij aanvang al overleden, maar alle figuren die daarna passeren hebben op een of andere manier een verbinding met deze vrouw, waarbij afstand en tijd geen rol spelen.

N.B. Lees op onze site ook een fragment uit Het lied van ooievaar en dromedaris. En fragmenten uit Delle Weel en De herinnerde soldaat. En lyrische besprekingen van die laatste roman door Annetje Rubens & Ilja Velthuis en Marius de Smet.

Door haar inlevingsvermogen en haar fijngevoelige manier van schrijven geeft Daanje alle personages een enorme psychologische diepgang mee. En haar stijl is, net als in De herinnerde soldaat, onovertroffen en van een ongekende schoonheid. Wanneer je je overgeeft aan dit omvangrijke boek zal je rijkelijk beloond worden.

Ilja Velthuis is boekverkoper in Haarlem en blogt als Ilja Marie op eenleveninscenes.com.

pro-mbooks1 : athenaeum