NKV-Homerusprijs 2024 naar Eric Moormann & Janric van Rookhuijzen en Ilja Leonard Pfeijffer

06 april 2024
| | | | |

Eric Moormann & Janric van Rookhuijzen en Ilja Leonard Pfeijffer zijn alle drie de winnaars van de NKV-Homerusprijs 2024. Dat werd zojuist bekendgemaakt tijdens de Homerusdag.

De jury, die lof en kritische noten paarde in het juryrapport:

‘Deze boeken slaan elk op hun manier een brug tussen de klassieke oudheid en het heden.

Dit bemoeilijkte de beslissing van de jury zozeer dat, na een lange inhoudelijke beraadslaging en ook een voorafgaande kwantatieve weging, besloten is tot een vooral feestelijke keuze, waarmee de jury haar vreugde wil laten blijken over de grote veelzijdigheid aan publicaties in het vijftiende jaar van de Homerusprijs.

Voor hun verrassende, grondig uitgewerkte en gedurfde werken, die elk op een zeer eigen manier de oudheid aan het heden weten te verbinden, kent de jury daarom de Homerusprijs 2024 toe aan zowel Eric Moormann en Janric van Rookhuijzen voor hun werk De Akropolis van Athene. Geschiedenis van een mythisch icoon, als aan Ilja Leonard Pfeijffer voor zijn werk Alkibiades.’

Dit was de shortlist, met een vertaling, een archeologische studie en een monumentale roman:

De NKV-Homerusprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de auteur(s) van een Nederlandstalig werk (boek, vertaling) dat volgens de leden van het NKV en de jury het beste een brug slaat tussen de Klassieke Oudheid en het heden. Eerdere winnaars waren Inger KuinEmily Hemelrijk, Wim Jurg, Piet Gerbrandy, Leonard Rutgers, Arjen van Veelen, Patrick Lateur, Toon van Houdt, René Veenman, Jona Lendering & Arjen Bosman, Jeanine De Landtsheer, Jan-Maarten Bremer & Ton Kessels, Daan den Hengst en Christian Laes.

pro-mbooks1 : athenaeum