De 10 boeken die je als feminist gelezen moet hebben, met Madeleijn van den Nieuwenhuizen: 1. Herinneringen van Aletta Jacobs

08 maart 2024
| |

Wat zijn de 10 boeken die je als feminist (v/m/x) gelezen moet hebben? Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag 2024 presenteren we met rechtshistoricus Madeleijn van den Nieuwenhuizen (bekend van het instagramaccount @Zeikschrift) dit jaar elke maand een must-read titel over feminisme, gelijkheid en vrouwengeschiedenis. Met op nummer 1: Herinneringen van Aletta Jacobs!

 

Vandaag, op Internationale Vrouwendag 2024, staan we stil bij feminisme, gelijkheid en vrouwengeschiedenis. Maar eigenlijk is dit natuurlijk iets om het hele jaar door bij stil te staan, en daarom presenteren we dit jaar elke maand één boek die elke feminist gelezen zou moeten hebben. Te beginnen met een volwaardige nummer 1.

1. Aletta Jacobs - Herinneringen

Madeleijn van den Nieuwenhuizen: 

"Deze maand precies 100 jaar geleden, in maart 1924, verscheen Herinneringen van Aletta Jacobs. Ik vind dat echt een prachtig boek en heb het menig keer weggegeven als cadeautje. Aletta Jacobs was zoveel meer dan enkel de eerste Nederlandse vrouwelijke arts - ze zorgde er ook voor dat het Concertgebouw in Amsterdam individuele vrouwen toeliet - zonder mannelijke begeleiding. Of nog belangrijker: ze lobbyde als een leeuwin voor het laten zitten van winkelpersoneel; omdat ze in haar praktijk zoveel vrouwen met verzakte blazen en baarmoeders zag die urenlang in winkels stonden te werken, gebruikte ze haar eigen geld om een brandbrief in alle Nederlandse kranten te publiceren.

Het is een fantastisch leesbare en bij vlagen erg ontroerende memoire, en geeft goed inzicht in de ontwikkeling van de vroege feministische beweging."

Over Herinneringen:

Aletta Jacobs (1854-1929) was een vrouw die het aanzien van Nederland veranderde. Zij was de eerste vrouw die een hbs bezocht, de eerste die universitair onderwijs afrondde en arts werd, de eerste die promoveerde. Als arts propageerde ze het gebruik van voorbehoedmiddelen en handelde er ook naar door het pessarium te introduceren. Tijdens haar verblijf in het buitenland, eind negentiende eeuw, kwam zij in aanraking met opkomende ideeën over gelijkberechtiging van vrouwen. Strategisch en pragmatisch als ze was, zette ze zich na terugkeer in Nederland in voor invoering van het vrouwenkiesrecht. Ze gaf de aanzet tot de oprichting van de Vereniging voor Vrouwenkiesrecht, waar ze voorzitter van werd. In 1919 kon de vereniging feestvieren. Aletta Jacobs was naast haar dagelijkse werk een getalenteerd schrijver. In 1924, vijf jaar voor haar dood, verscheen haar autobiografie Herinneringen. Uit dit meeslepende boek wordt duidelijk dat deze icoon van de vrouwenbeweging een erfenis heeft nagelaten die ook nu nog volop actueel is.

Over Madeleijn van den Nieuwenhuizen

Madeleijn van den Nieuwenhuizen is rechtshistoricus, mediacriticus en uitgesproken feminist. Ze werkt als Fulbright PhD-kandidaat aan de City University of New York. Op haar Instagram-account @Zeikschrift stelt ze misstanden in de Nederlandse media aan de kaak, waaronder genderstereotypering. Ze werkt momenteel aan een grootschalig oral history-project over handelingsonbekwaanheid van getrouwde voruwen in Nederland. 

De 10 boeken die je als feminist gelezen moet hebben, met Madeleijn van den Nieuwenhuizen: 1. Herinneringen van Aletta Jacobs

Delen op

€ 32,50
pro-mbooks1 : athenaeum