Allons en France, allons en Bretagne! De vakantieboekentips van Renée van Heerwaarden, boekverkoper Franse literatuur

10 juli 2023
| | | |

Vakantielezen! Deze week: Frankrijk. Renée van Heerwaarden, onze boekverkoper Franse literatuur, tipt drie schrijvers om mee te nemen naar Frankrijk: Colette, en voor hen die graag Frans lezen: Lorànt Deutsch en Fred Vargas. Met via die laatste twee extra aandacht voor Bretagne, oftewel ‘Breizh’ (in het Bretons). Heerlijk om te lezen met een glas wijn, of cider erbij.

Colette lezen is in Frankrijk zijn

Colette is een perfecte auteur om mee te nemen op vakantie naar Frankrijk. Ze schrijft heel veel over de natuur en heeft echt Franse onderwerpen; wat je leest is geworteld in de plek waarover ze schrijft, je bént er echt, het is levendig en treffend. Haar taal is fris, en uit haar werk spreekt een grote fijngevoeligheid voor geuren, planten, landschappen. Colette lezen is eigenlijk al een beetje in Frankrijk zijn.

Ze schreef journalistiek, romans, verhalen, columns – ze kon eigenlijk alles. Een indrukwekkende productie aan teksten, en dat terwijl ze altijd opzag tegen het schrijven.

In 2023 is het 150 jaar geleden dat Colette werd geboren. Om dit te vieren brengt Uitgeverij Van Maaskant Haun de komende jaren de Claudine-cyclus uit - Colettes eerste autobiografische romans - in een vertaling van Gerda Baardman. Claudine op school is al verschenen. In de prestigieuze Pléiade-reeks is een mooie selectie van Colettes romans en verhalen verschenen onder de titel Le blé en herbe et autres écrits. Maar ik raad ook De eerste keer dat ik mijn hoed verloor aan, waarin prachtige autobiografische teksten zijn opgenomen door Kiki Coumans. Over haar familie, haar jeugd, het huis waar ze opgroeide, haar liefdesleven en de vele plekken die van betekenis zijn geweest in haar leven. Laat je door Colette meevoeren door de Provence en Parijs: de perfecte metgezel op reis.



Voor als je Frans leest (want (nog) niet in Nederlandse vertaling):

Het roemruchte, eigenwijze Bretagne

Acteur en schrijver Lorànt Deutsch’ eerste boek werd meteen een gigantische bestseller: Métronome, een geschiedenis van Frankrijk aan de hand van de Parijse metrostations. Gebaseerd op vijf jaar onderzoek voorzag hij in dat boek elk metrostation van een uitgebreide beschrijving, geschiedenis, en leuke anekdotes. Nu is er Métrobreizh, naar de Bretonse naam voor Bretagne: Breizh. Het is een ‘histoire de la Bretagne, traditions et légendes’ via eenzelfde methode, maar nu gaat de schrijver langs allerhande historische plekken in misschien wel de ruigste provincie van Frankrijk.

Aan de hand van beschrijvingen van plaatsen als Carnac – waar de Franse Stonehenge zich bevindt, met de welbekende menhirs –, de tweeduizend jaar oude bisschopsstad Vannes en vele andere plekken schetst Deutsch een meeslepend portret van Bretagne toen en nu. Het Keltische geloof, de druïdes, Arthur-legendes en invloedrijke vrouwen: alles komt voorbij. En dat Bretagne nog steeds dat eigenwijze heeft dat elke Asterix en Obelix-liefhebber herkent, wordt al snel duidelijk als je via dit boek de eigengereide en sympathieke Bretonse bevolking leert kennen.

Een heerlijke policier voor op vakantie 

Sur la dalle is het nieuwe boek in de reeks policiers (detectives) over politiecommissaris Jean-Baptiste Adamsberg, waar ik erg fan van ben. En het is weer een dikke pil dus uitstekend voor op vakantie.

Fred Vargas is het pseudoniem van Frederique Audoin-Rouzeau, schrijver, historicus en archeoloog. Het gaat in de Adamsberg-boekenreeks (er zijn er al minstens tien verschenen) om de psychologie, en daar is Vargas steengoed in - ze is niet voor niets een begrip in Frankrijk. In dit boek gaat Adamsberg vanuit Parijs naar Bretagne om een zaak te onderzoeken aan de Bretonse kust. Vargas omschrijft mooi de entourage, en de specifieke manier van detecteren van Adamsberg en zijn team. Het is boeiend om de karakters te volgen, en beter nog: er is altijd iets dat je niet begrijpt – totdat het uiteindelijk toch wordt opgelost door Adamsberg.

Renée van Heerwaarden is boekverkoper Franse literatuur bij Athenaeum Boekhandel.

pro-mbooks1 : athenaeum