Recensie: Een toepasbaar wildplukboek: met Van Boven wil je het wild in

12 juli 2022 , door Daan Stoffelsen
|

Een nieuw kookboek van Yvette van Boven is een evenement - en zo is het ook bij Athenaeum Boekhandel gevierd -, maar voor ons was het ook bevestiging. Mijn vriendin vierde eens haar verjaardag met een wildplukwandeling, en volgt inmiddels de jaaropleiding van de Natuurkok. Mee met het seizoen, buiten zijn en plukken, en ervan eten, lokaler, bescheidener en toch lekker, dat inspireert. We keken samen naar Van Boven in het wild, en lieten medecursisten meekijken.

N.B. Eerder kookte Kay Brugmans uit Home Made Basics, en Marijke Tops uit De grote oven van Van Boven.

‘Heel erg leuk dat ze met planten kookt die je gemakkelijk tegen komt in de stad, in je tuin of tijdens een wandeling in de natuur. Geen exotische maar alledaagse, zoals veldkers, brandnetel, daslook, duizendblad, fluitenkruid, vlierbloesem en -bessen - iets als wilde asperges vind je niet zo om de hoek. Het “Herbarium” is ook prachtig gefotografeerd door Oof Verschuren en heel overzichtelijk beschreven. Het is de basis voor het handzamere, receptloze Van Boven in het Wild. Zakboek. In de lopende tekst noteert ze eigenschappen en waarschuwingen: fluitenkruid is berucht vanwege de gelijkenis met minder gezellige planten als gouden ribzaad en dolle kervel. Dat zie je aan de bloemen, maar Van Bovens truc is ook heel zinnig:

‘De stelen zijn behaard en hol, u zou er een fluitje van kunnen maken. Dat is gelijk een goeie manier om hem van andere, giftige schermbloemen te onderscheiden.’

Fluitenkruid. Uit: Yvette van Boven, Van Boven in het wild. Foto Oof Verschuren

Maar doordat die planten zo dicht bij huis zijn, zo alledaags, zijn Van Bovens recepten ook toepasbaar, toegankelijk. Een plaattaart met paardenbloemblad & jonge gorgonzola, dat is gewoon maakbaar, net als het kleefkruidtaartje. En och, het kleefkruid is in juni niet zo jong meer - het woekert inmiddels, en is wat taai - maar dan staat er in de marge het geweldige rijtje ‘kan ook met’. Brandnetel, oké, daslook niet meer, maar dovenetel, look-zonder-look, waterkers, zevenblad, we kunnen het seizoen voor dit recept nog wel wat rekken. Of wat dichterbij huis halen, want niet elke plant groeit natuurlijk in elke biotoop.

Bij de jaaropleiding reageerde iedereen positief op de mooie foto’s van de gerechten. De eenvoud van Verschurens foto’s, rechtdoorzee, maakt dat de aandacht naar het voedsel gaat en niet naar de sfeervol gedekte keukentafel. Dat doet de groente of de bloemen recht. En bovendien, als het er zo zonder franje goed uitziet, dan geloof je dat het ook bij jou thuis kan lukken. En daarnaast inspireren de landschapsfoto's ook!

Het recept dat de doorslag gaf was de wilde ketchup, waarbij behalve tomaten ook rozenbottels, meidoornbessen, duindoornbessen en krentenboombesjes staan. Of die oersimpele paardenbloemhoning. Maar het seizoen maakt dat niet alles nú kan - ook een charme. Voor de magnolia-azijn verscheen het boek dit jaar net te laat. De wilde olie kan je maar drie tot vier dagen bewaren, gezeefd twee weken, dus ook niet voor consumptie in de winter. Maar dat brandnetelbrood! Zo’n algemeen kruid, met de braam hét symbool van stikstofwoekering, daar haalt iedereen zijn neus voor op, maar dit ziet er toch prachtig uit?

Brandnetelbrood, uit: Yvette van Boven, Van Boven in het wild. Foto Oof Verschuren

Misschien past Van Boven in het wild in een trend, half in de nieuwe natuurboekenkast op het Spui, half in de kookboekensectie, maar Van Boven loopt heel rustig en bewust aan de hype voorbij. Ze grijpt terug naar een jeugd van wandelen en vroege plantenkennis. “Zéker als planten eetbaar zijn, dan hebben ze direct mijn aandacht, want wie wil nou geen gratis eten, dat onbespoten is […], prachtig om te zien en heel bijzonder van smaak?” Ja, wie niet? Eigenlijk was iedereen bij de natuurkookcursus vol lof, ter plaatse werden er al exemplaren besteld — en dat raden we jullie ook aan.’

Daan Stoffelsen is webboekverkoper bij Athenaeum Boekhandel. Zijn vriendin volgt een 28-daagse cursus bij de Natuurkok.

pro-mbooks1 : athenaeum