Recensie: Lekker bakken in de oven met Hay en Van Boven

18 december 2018 , door Marijke Top
| | |

De winter komt eraan! Een seizoen bij uitstek om lekker te gaan bakken: hartverwarmende ovenschotels, knapperige koekjes voor bij de koffie of een weelderige taart. Twee bekende thuiskoks brachten onlangs een bakboek uit: Donna Hay kwam met Modern Baking. Taarten, koekjes en alles daartussenin, en Yvette van Boven met De grote keuken van Van Boven. Oermakkelijke ovenrecepten. Het zijn twee totaal verschillende kookboeken, de een decembertip in Haarlem, de ander bij Roeterseiland, maar ze bieden allebei volop inspiratie voor smakelijke gerechten uit de oven.

De grote oven van Van Boven is het derde deel in de succesvolle reeks verzamelde ovenrecepten die Yvette van Boven schrijft voor het Volkskrant Magazine. Dit keer is hij extra dik met zo’n negentig recepten. Het merendeel van de recepten is hartig. Van Boven toont hoe eenvoudig lekker groenten kunnen zijn, door ze een hoofdrol te geven. Maar in het boek vind je ook een deel met vis- & vleesrecepten en zoete gerechten. Binnen deze categorieën zijn de recepten op maand ingedeeld. Dat vergemakkelijkt het koken volgens seizoen.

Lekkere bakbijbel

Hay’s Modern Baking is gevuld met zo’n 250 zoete recepten. Ze schreef het als een moderne bakbijbel, met haar favoriete zoetigheden. Variërend van taarten, cakes en koekjes, tot fudge, gekaramelliseerd fruit en pudding. Maar je vindt er ook diverse recepten voor ijs in terug. Het boek, dat ook bijna de dikte van een bijbel heeft, kent vijf hoofdstukken naar het hoofdbestanddeel van het recept: chocolade; karamel, toffee en koffie; suiker en specerijen; vruchten en bessen; en melk en room. Elk hoofdstuk is vervolgens onderverdeeld in pure verwennerijen (de minder verantwoorde maar oh zo lekkere recepten), snelle ‘quick fix’-recepten, en de zogenaamde ‘fresh & light’-varianten.

Modern Baking is, zoals we gewend zijn van de Australische Hay, schitterend vormgegeven. Vrijwel elk recept wordt vergezeld van een paginagrote foto van het baksel gepresenteerd op mooie borden, schalen, planken en roosters. Het is alleen al een feestje om door het boek te bladeren, dus zeker om er iets uit te bakken en op te eten! Alles ziet er werkelijk even smakelijk uit. Het is duidelijk dat Hay met een groot team van stylisten en fotografen werkt.

Gezellige huiselijkheid

Hoe anders is dat bij het boek van Van Boven. Zij is bijna helemaal alleen verantwoordelijk voor de inhoud van haar boek. Van de foto’s bij de recepten moet ze het zeker niet hebben. Ze zijn niet veel groter dan een postzegel en ze maakte ze na het bakken van de proefrecepten met haar mobieltje met slechte lichtomstandigheden.

Toch is het een genot om door het boek te bladeren omdat elk recept begint met een vermakelijk achtergrondverhaaltje over de ingrediënten en de totstandkoming van het recept, waarbij je het haar hoort zeggen. En vaak worden er tips gegeven voor bijgerechten. Maar nog leuker zijn de prachtige illustraties van de hand van Van Boven die het recept uitbeelden. In één oogopslag zie je wat de ingrediënten zijn en hoe je het recept moet klaarmaken. Het kookboek straalt daardoor een gezellige huiselijkheid uit, passend bij het soort recepten.

Veel gerechten uit De grote oven van Van Boven kun je kwalificeren als ‘comfort food’, zoals de Calabrese lasagne, de Wolkeneitjes en de Appelbollen met kaneelsuiker. De ingrediëntenlijsten zijn vaak kort en alles is goed verkrijgbaar, of heb je zelfs al in huis, bijvoorbeeld voor de Cupboard cannelloni:

‘Ik verlangde naar de zomer en had geen zin om me te laten natregenen op de fiets op weg naar de winkel. Het keukenkastje dan maar inkijken. Is toch mijn favoriete bezigheid; van ogenschijnlijk niks íets maken. Ik keek in mijn vriezer; twee venkelworstjes, en in mijn koelkast; een halve zak spinazie en een korstje kaas. Met wat vondsten uit de voorraadkast werd dit zomaar een fantastisch gerecht.’

Daarnaast zijn de recepten overzichtelijk gepresenteerd en makkelijk en hierdoor erg geschikt om doordeweeks te maken. Zelf probeerde ik de Gratin van zoete aardappel & spinazie, en de Troostrijke gehaktballen. Van Boven vertelt in de inleiding dat haar man geen fan is van zoete aardappel, maar van dit gerecht twee porties naar binnen schoof. Nu houden wij er thuis ook niet zo van, dus ik was erg benieuwd naar dit gerecht. En het was inderdaad heerlijk! Deze houden wij er zeker in om vaker te maken. Ook de gehaktballen waren erg lekker en pasten er goed bij.

Voor elk wat wils

De zoetigheden uit Hays bakboek zijn geschikt voor alle gelegenheden: taarten voor als er wat te vieren valt, zoals de Gevulde taart van pure chocolade met melkchocoladegranache en zeezout die ik maakte voor de vierde verjaardag van mijn zoon (ik verving het zeezout door smarties); toetjes, zoals de Gember-dadeltiramisu of het Laagjesgebak met kokos en meringue; Pikelets met karnemelk en ricotta of Plakkerige broodjes met gezouten ahornsiroop en bruine boter voor zondagse ontbijtjes; Kaneel-dadelcookies voor in de lunchbox; een Open taart met aardbeien, ricotta en rabarber om het fruit uit je moestuin op te maken; en Madeleines met lavendel en honing voor bij de thee.

Dit is zo maar een greep uit de vele heerlijke recepten uit Modern Baking. Er staat kortom voor elk wat wils in dit boek, niet alleen qua smaak, maar ook qua bereidingstijd en moeilijkheid van de recepten. Hay legt alle stappen duidelijk uit, enige bakervaring is denk ik wel handig maar zeker niet noodzakelijk.

Uit de grote oven van Van Boven biedt daartegenover fool proof heerlijke ovenrecepten die je het jaar rond kunt maken. Perfect voor wanneer je zonder al te veel gedoe iets lekkers op tafel wilt zetten. Voor iedereen die van zoet en bakken houdt, is Modern Baking het ultieme bakboek. Het is zo gevarieerd dat je er nog heel lang plezier van zult hebben. Allebei een perfect cadeau - voor elke liefhebber van lekker eten.

Marijke Top is restaurator van keramiek en glas. In haar vrije tijd is zij enthousiast thuiskok en liefhebber van kookboeken.

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum