Leven in de verbeelding. Een avond over Hella S. Haasse (1918-2011)

14 juni 2022
| | | | | | | | | |

Naar aanleiding van de biografie Leven in de verbeelding van Aleid Truijens reflecteren we dinsdag 14 juni vanaf 20.00 in de Aula (organisatie: SPUI25) op het leven en oeuvre van Hella S. Haasse (1918-2011). Met optredens van Aleid Truijens, Thomas Heerma van Voss, Ellen van Lelyveld, Maaike Meijer, Jamal Ouariachi en Manon Uphoff, en bijdragen van Merel van den Berg, Alissa van den Berg en Patricia de Groot. Presentatie: Roos van Rijswijk.

Aanmelden

Op 29 september 2011 overleed Hella S. Haasse op 93-jarige leeftijd. Ze liet een groot, veelzijdig en indrukwekkend literair oeuvre na. In de loop van haar leven groeide zij in haar publieke rol van wijze, vriendelijke en evenwichtige beschouwer. Maar wie zat er achter het welbekende beeld dat van haar bestond?

Voor haar biografie Leven in de verbeelding kreeg Aleid Truijens de medewerking van de erfgenamen en toegang tot het gehele literaire en persoonlijke archief. Haar lovend ontvangen biografie toont hoe Haasse het conventionele leven probeerde te leiden dat van haar verwacht werd, terwijl ze haar toevlucht zocht in haar verbeelding – alleen daar voelde ze zich thuis. Naar aanleiding van deze biografie reflecteren uiteenlopende sprekers deze avond op het leven en oeuvre van Haasse.

Over de sprekers

Aleid Truijens is schrijver en columnist, recensent en interviewer voor de Volkskrant. Zij publiceerde twee romans en behalve de biografie van Hella S. Haasse, Leven in de verbeelding, schreef ze de biografie van F.B. Hotz, Geluk kun je alleen schilderen. Daarnaast is ze mede-initiatiefnemer van de Joost Zwagerman Essayprijs.
Lees een fragment uit Leven in de verbeelding.

Maaike Meijer is biograaf, literatuurwetenschapper en emeritus hoogleraar genderstudies aan de Universiteit Maastricht. Zij schrijft over poëzie, populaire cultuur, biografie, feminisme en hedendaagse verbeeldingen van mannelijkheid. In 2011 verscheen haar biografie van de dichter M. Vasalis en in 2018 Hemelse mevrouw Frederike, een biografie over F. Harmsen van Beek, genomineerd voor de Bookspotprijs. Zij werkt nu aan een boek over verbeelding van mannelijkheid in literatuur en film – werktitel ‘Radeloze helden’ – waaruit voorpublicaties verschijnen in De Groene Amsterdammer.
Lees een fragment uit Hemelse mevrouw Frederike.

Thomas Heerma van Voss bracht de romans De Allestafel en Stern uit. In 2014 volgde de verhalenbundel De derde persoon. In 2017 verscheen zijn essaybundel Plaatsvervangers. Begin 2020 verscheen zijn roman Condities en onlangs de verhalenbundel Passagiers/achterblijvers.
Lees een fragment uit Passagiers/achterblijvers.

Manon Uphoff is schrijver, scenarist en beeldend kunstenaar. Zij debuteerde in 1995 met de verhalenbundel Begeerte, die genomineerd werd voor de AKO Literatuurprijs, de Anton Wachterprijs en de ECI prijs. Haar meest recente boek, Vallen is als vliegen (2019), stond op de shortlists van de Bookspot Literatuurprijs, de Opzij Literatuurprijs en de Libris Literatuur Prijs.
Lees een fragment uit Vallen is als vliegen.

Jamal Ouariachi ontving voor zijn vierde roman Een honger zowel de BNG Bank Literatuurprijs als de European Union Prize for Literature. Het boek werd in acht talen vertaald. Ouariachi is columnist bij dagblad Trouw. In De Standaard publiceert hij regelmatig essays. Hij schreef teksten voor Het Zuidelijk Toneel en De Theatertroep. Herfstdraad, zijn nieuwste roman, is onlangs verschenen.
Lees een fragment uit Herfstdraad.

Patricia de Groot is sinds 1997 redacteur van Uitgeverij Querido. Ze debuteerde in 2002 als prozaschrijver met De achteroverval, gevolgd door Op de kop en Derde. In 2008 maakte zij de fotobiografie Ik besta in wat ik schrijf. Hella S. Haasse in beeld.

Ellen van Lelyveld is pianist en pianopedagoog. Zij werkte mee aan thema- en kamermuziekconcerten en was verbonden aan Artez-Conservatorium. Naast haar docentschap coördineerde zij daar een project over lichamelijke en mentale processen tijdens het musiceren en publiceerde hierover in Oktaaf en Arco. Zij publiceerde de solo-cd Klankstof en een boek met dubbel-cd Altijd Piano (Uitgeverij Rubinstein) over muziek in het leven van haar moeder Hella S. Haasse.

Roos van Rijswijk (moderator) is schrijver en organisator. Zij interviewt en presenteert op podia. Daarnaast recenseert zij vertaalde fictie voor NRC Handelsblad en is zij docent aan de Schrijversvakschool. Ze debuteerde met de roman Onheilig, die werd bekroond met de Anton Wachterprijs. Door de Volkskrant werd ze uitgeroepen tot Talent van het Jaar. Ze publiceerde verhalen in onder meer De Revisor, De Gids en Das Magazin. In 2021 verscheen haar verhalenbundel De dwaler.
Lees een fragment uit De dwaler.

Delen op

17,99
14,99
18,50
18,50
16,50
18,50
18,50
27,50
pro-mbooks1 : athenaeum