Recensie: De nieuwe Philip Huff zet je aan het denken over open relaties

06 maart 2024 , door Bob Kappen
| |

De nieuwe roman van Philip Huff, Open, is gewoon een lekker boek over onze generatie en over open relaties. Open is herkenbaar en overtuigend, en zette me aan het denken. Want dat onderwerp, hoe geef je je relatie vorm, speelt echt nu, en is continu in verandering. Huffs onderzoek naar zeven jaar liefde is krachtig en mooi - mijn boek van de maand.



Wat me opviel, was het mechanisme waarin hij de open relatie voorstelt, en zij het eigenlijk niet wil, maar er vervolgens wel meer gebruik van maakt. Die ongelijkheid drijft ze uit elkaar. En wat goed werkt, is dat Huff deze liefdesgeschiedenis nadrukkelijk vastklinkt in de tijd, in 2018 bijvoorbeeld…

‘10 mei. Prins Harry trouwde op Windsor Castle met Meghan Markle, we bekeken de plechtigheid in onze eigen tijdzones en jij zei over de telefoon: Ik geloof er niets van.’

… en in werk en die emotionele pieken die elke relatie heeft.

‘De maanden voordat je naar New York kwam, had je hard gewerkt aan je podcast over de menstruatiecyclus. Het had je uitgeput. Als je wakker werd, was ik blij dat ik je een bakje blauwe bessen kon brengen, wat walnoten, een kop thee. Chocolade.
Tijdens je vele herstelslapen had ik een eerste volledige versie van de roman afgemaakt, die ik nu ging bespreken (ik was zenuwachtig, zeker). Je had een test gedaan. Toen je dat zei, voelde ik rust over me neerdalen: wat ook volgt, het is oké. Ik voelde geen angst, geen vrees, evenmin berusting (een te lijdzaam woord), ik voelde: dit is goed, zo. En in dat moment, een seconde, glimlachte ik, knikte.
Ik ben in verwachting.
‘Oké,’ zei ik, en nog steeds, nog altijd heb ik spijt van die woordkeuze.
Dat klonk niet alleen gevoelloos en stompzinnig, het dekte ook niet de lading, want ik weet wat ik voelde, die ochtend in de taxi, met muziek van de autoradio, mijn gezicht gereflecteerd op het glas van de autoruit met daarachter het licht op de gebouwen: vertrouwen. Ondanks alles (bomenverlies, soortenverlies, ijskappenverlies, massale vluchtelingenstromen, religieus extremisme, de wereldwijde ruk naar ‘rechts’).’

Hoe Huff hier zoekt naar de juiste woorden, terugkomt op de woorden van zijn hoofdpersoon, beseft hoe mis een eenmaal uitgesproken woord kan zijn, dat is heel raak.

Bob Kappen is boekverkoper Nederlandse literatuur bij Athenaeum Boekhandel Spui.

pro-mbooks1 : athenaeum