Best besproken week 47: een schitterend fotoboek, lof voor de nieuwe Van Marissing en een genreoverschrijdend debuut

27 november 2023
| | | |

Welke boeken sprongen er de afgelopen week uit in de recensies en boekenbijlages? Athenaeum Boekhandel houdt het voor u bij. Deze week: een schitterend fotoboek van Willem Diepraam met essays van Ian Buruma, lof voor de nieuwe Renée van Marissing en het genreoverschrijdende debuut van Meredith Greer.

Altijd op de juiste plek op het juiste moment

Onder de titel 'Altijd op de juiste plek op het juiste moment' bespreekt Het Parool het 'schitterende fotoboek over de jaren zeventig' van Willem Diepraam, met essays van Ian Buruma. Diepraam stond als fotograaf aan de wieg van de journalistieke fotoreportage in Nederland, en presenteert na vele jaren en tentoonstellingen in o.a. het Rijksmuseum nu dit fotoboek, De jaren 70. 'Het was echt leuk om dit boek te maken,' zegt Diepraam, en dat is te zien, 'alles in gloedvol zwart-wit'.

Een verademing

Trouw prijst Gelukkige dagen, de nieuwe roman van Renée van Marissing, die in 2022 op de shortlist van de Libris Literatuurprijs stond met Onze kinderen. 'Dat het zo'n verademing kan zijn,' schrijft de recensent, 'een roman over mensen die vanzelfsprekend van elkaar houden. Die gewoon blij zijn met hun leven, tot één van hen ziek wordt en het er vanaf dat moment om draait hoe ze voor elkaar kunnen zorgen.'

'Net als in Onze kinderen laat Marissing nu ook weer zien dat ze als geen andere een tragisch verhaal lichtvoetig kan vertellen. Het geheim is het typische Van Marissing-personage, dat gezegend is met een unieke combinatie van humor, wijsheid, relativeringsvermogen en veerkracht: wat hen overkomt, kunnen ze dragen.'



Een genreoverschrijdend experiment

In Het Parool een groot interview met Meredith Greer, die op 17 november haar debuut Bedenktijd presenteerde in Athenaeum Boekhandel. 'Het boek is een genreoverschrijdend experiment, waarin Greer essays, proza, poëzie en dagboekaantekeningen met elkaar verbindt,' schrijft interviewer Dieuwertje Mertens, 'Het boek is wild voorgegeven in uiteenlopende lettertypes.' 'Zodat het lezen ook een fysieke ervaring is,' zegt Greer daarover.

Het boek raakt volgens de interviewer niet alleen aan abortus als onderwerp, maar ook aan algemenere onderwerpen als rouw, rituelen en liminaliteit. 'Ik wilde dat het niet alleen een vrouwenboek zou worden over een vrouwenonderwerp,' aldus Greer.

 

Best besproken week 47: een schitterend fotoboek, lof voor de nieuwe Van Marissing en een genreoverschrijdend debuut

Delen op

€ 23,99
€ 22,99
pro-mbooks1 : athenaeum