4 vragen aan... Lammert Kamphuis, schrijver van Verslaafd aan ons eigen gelijk

31 augustus 2023
| | | |

Donderdag 31 augustus om 19.30 bij Athenaeum Boekhandel & Nieuwscentrum op 't Spui presenteert Uitgeverij De Bezige Bij het nieuwe boek van Lammert Kamphuis, Verslaafd aan ons eigen gelijk. Daarom stelden we hem vier vragen. Lees zijn antwoorden, over Jules Evans, Seneca en Connie Palmen. En een hoopgevende boodschap in tijden van geestelijke stramheid: ‘Door te filosoferen train je je geest leniger.’

Welk boek had je zelf willen schrijven?

De volgende titel van een van de boeken van Jules Evans had ik graag zelf verzonnen: Filosofie voor het leven en andere gevaarlijke situaties (vertaling Karl van Klaveren en Ronald Jonkers).

Welk boek herlees je ieder jaar?

De lengte van het leven van Seneca, vertaald door Vincent Hunink. Vooral als ik aan het dralen ben. De kernboodschap van dat tweeduizend jaar oude boek is: het leven is niet kort, maar we verspillen zo ongelooflijk veel tijd!

Met welke schrijver zou je op date willen?

Connie Palmen. Ze lijkt me een geweldige gesprekspartner!

Wanneer besloot je dit boek te gaan schrijven?

Toen ik zag dat de samenleving steeds meer gaat lijken op de streng-gereformeerde kerk waaruit ik tien jaar geleden ben losgebroken: we worden dogmatischer, krijgen minder begrip voor andersdenkenden en er is weinig ruimte voor nuance. Door te filosoferen train je je geest leniger. Volgens mij kunnen we dat goed gebruiken.

pro-mbooks1 : athenaeum