Mariken Heitman wint de Libris Literatuurprijs 2022

28 februari 2022
| | |

Mariken Heitman wint de Libris Literatuurprijs 2022 met Wormmaan! Dat werd zojuist bekendgemaakt in Nieuwsuur.

De Libris Literatuurprijs, de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige literaire roman van het afgelopen kalenderjaar, werd in 2021 gewonnen door Jeroen Brouwers met Cliënt E. Busken, in 2020 door Sander Kollaard, met Uit het leven van een hond, in 2019 door Rob van Essen, met De goede zoon, in 2018 door Murat Isik, met Wees onzichtbaar, in 2017 door Alfred Birney, met De tolk van Java. In 2016 won Connie Palmen de Libris Literatuurprijs met Jij zegt het. In 2015 won Adriaan van Dis, in 2014 Ilja Leonard Pfeijffer, in 2013 Tommy Wieringa, in 2012 A.F.Th. van der Heijden, in 2011 Yves Petry en in 2010 Bernard Dewulf.

Lees op onze site een fragment uit Wormmaan en lees Mariken Heitmans antwoorden op 4 vragen aan...

De jury schreef bij het bekend maken van de shortlist:

'Een originelere en meer gedurfde insteek is in de Nederlandse literatuur niet makkelijk te vinden. [...] 

De opbouw en thematiek van Wormmaan getuigen van een groot intellect, literair meesterschap en de moed om niet te kiezen voor een conventionele vertelling. Als lezer word je niet behaagd maar uitgedaagd om de hersenen te laten kraken: de roman is filosofisch, zonder nodeloos zwaarwichtig te zijn. Heitman hanteert bovendien de taal met dezelfde souplesse en precisie als de samoerai zijn zwaard.

In een tijd waarin het hokjesdenken welig tiert, toont Wormmaan dat de beste antwoorden op het identiteitsvraagstuk zijn zoals onze identiteit zelf: meerlagig. De maatschappelijke conventies en verwachtingen bieden niet het antwoord op vragen als: wie ben ik, waar behoor ik, wie wil ik zijn en waartoe wil ik behoren? Dat inzicht maakt Wormmaantegelijk een buitengewoon actueel en tijdloos boek.'

Juryvoorzitter Ahmed Aboutaleb vatte het zo samen:

'Een boek dat qua vorm en inhoud en denkkracht zijn gelijke niet heeft. Het vertelt een verhaal dat tegelijk hedendaags is en de geschiedenis van de mensheid omspant.'

Dit was de shortlist. Eén debutant bleef over van de vijf op de longlist (Weeda), en de enige oud-winnaar op die lijst (Van Essen) werd gepasseerd, net als Robbert Welagen, die vaker genomineerd werd en veel op de eindejaarslijstjes stond. Weeda was ook al kanshebber voor de Boekhandelsprijs, Nico Dros stond ook op de shortlist van De Boon.

Voorafgaand aan de uitreiking bespraken we met onze boekverkopers de genomineerde boeken. Ook elders werd er vooruitgeblikt, en niemand ging voluit voor Wormmaan - behalve de podcast De Nieuwe Contrabas, met oud-juryvoorzitter Ionica Smeets als gast.

Mariken Heitman wint de Libris Literatuurprijs 2022

Delen op

€ 15,00
€ 12,99
pro-mbooks1 : athenaeum