Anneke tipt: Stern 111 van Lutz Seiler

23 april 2022
| |

Anneke Reijnders werkt in het Athenaeum Nieuwscentrum, maar dat wil niet zeggen dat ze alleen tijdschriften leest. Ze leest ook boeken, heel veel boeken zelfs. Een boek dat recent veel indruk op haar maakte is de roman Stern 111 van Deutscher Buchpreis-winnaar Lutz Seiler.

N.B. Lees ook Herman Vinckers' toelichting bij de vertaling van Stern 111 en bij Kruso. Daaruit kun je ook een fragment lezen op onze site.

'Lutz Seiler groeide op in de DDR. Hij werd opgeleid tot bouwvakker, en werkte als timmerman en metselaar. Tijdens zijn diensttijd raakte hij geïnteresseerd in de literatuur. Hij publiceerde meerdere dichtbundels, richtte een literair tijdschrift op en in 2014 verscheen zijn debuutroman Kruso, waarmee hij de meteen de prestigieuze Deutschen Buchpreis won. Die roman speelt in 1989, het jaar dat de DDR uiteenviel, en ook voor zijn nieuwe roman Stern 111 ging hij terug naar die spannende tijd. De roman gaat over Inge en Walter Bischoff die slechts twee dagen na de val van de Muur hun bestaan in het dorp Gera, waar Lutz Zeiler zelf opgroeide, achter zich laten en op zoek gaan naar "het geheim van hun leven". Hun zoon Carl vlucht ook, naar Oost-Berlijn, waar hij wordt opgenomen in een groep krakers die strijden om de talloze lege panden. Wat Seiler heel goed kan, is deze recente geschiedenis smoel geven. Hij brengt het leven na de val van de muur echt tot leven. Een prachtige roman. Van een ontzettend leuke schrijver. Dat weet ik omdat Lutz Seiler hier een tijdje geleden was om exemplaren te signeren.'

Je kunt deze roman bestellen via onze webshop. Wil je een gesigneerd exemplaar? Kom dan naar onze winkel op het Spui. Je herkent gesigneerde exemplaren aan het stickertje op de cover.

Anneke tipt: Stern 111 van Lutz Seiler

Delen op

€ 26,99
€ 13,99
€ 14,99
€ 18,99
pro-mbooks1 : athenaeum