Constantijn Huygensprijs 2020 voor Guus Kuijer

26 juni 2020
| |

Guus Kuijer krijgt de Constantijn Huygensprijs 2020 voor zijn gehele oeuvre. Dat werd donderdag bekendgemaakt in het radioprogramma Kunststof (NPO1).

De Constantijn Huygensprijs is een jaarlijkse oeuvreprijs voor Nederlandse auteurs. De afgelopen jaren werd hij toegekend aan Stefan Hertmans (2019), Nelleke Noordervliet (2018), Hans Tentije (2017), Atte Jongstra (2016), Adriaan van Dis (2015), Mensje van Keulen (2014), Tom Lanoye (2013), Joke van Leeuwen (2012), A.F.Th. van der Heijden (2011), A.L. Snijders (2010), Arnon Grunberg (2009), Anneke Brassinga (2008).

Op Athenaeum.nl besprak Pieter Hoexum Kuijers Bijbel voor ongelovigen, het derde deel. We publiceerden voor uit het zesde deel.

Uit het persbericht:

'Bijna vijftig jaar schrijft Guus Kuijer voor kinderen en volwassenen en in die halve eeuw heeft hij een oeuvre bijeen geschreven van een constant hoog niveau.

Niet iedereen is hetzelfde. Die eenvoudige gedachte ligt ten grondslag aan het monumentale oeuvre van Guus Kuijer, de schrijver met een groot oog voor de kracht van het buitenbeentje. Van zijn Madelief-boeken tot aan zijn hervertellingen van Bijbelverhalen ‘voor ongelovigen’, overal staat zijn geloof in het individu centraal. Hij is een van de grote vernieuwers van de naoorlogse jeugdliteratuur en daarmee van de Nederlandse literatuur.

Kuijers vrije geesten treden overal naar voren: het zijn kinderen en volwassenen uit alle lagen van de bevolking, met verschillende achtergronden en voorkeuren. Het verlangen naar het inrichten van een eigen leven kan niet serieus genoeg genomen worden, bij kinderen én volwassenen. Hiervan getuigt ook zijn klassiek geworden essay Het geminachte kind.'

pro-mbooks1 : athenaeum