Recensie: Neel Mukherjee’s roman Choice, een boek over deze tijd, blies me omver

01 mei 2024 , door Reny van der Kamp
| |

Neel Mukherjee’s roman Choice is een van de meest intense boeken die ik de afgelopen tijd las. Het is een roman over deze tijd met al z’n dilemma’s. Het exemplaar dat we van de uitgever vooruit kregen gaf op het omslag niet veel weg over de inhoud, maar de cover intrigeerde me. Oude handen, duidelijk handen die hard gewerkt hebben.

Het boek is een drieluik. Mukherjee koos daarvoor om de lezer een ander soort leeservaring te geven, je op een andere manier mee te nemen in het verhaal. Zoals je bij een geschilderd drieluik ook wat afstand neemt om het goed in je op te nemen. Dat lukt; je wordt behoorlijk van je stuk gebracht, ook door de vorm. Schakelvermogen is vereist. Maar dan, als je daarin slaagt… wow.

De hoofdpersonen leven allemaal in een totaal andere wereld, hebben een andere positie in de samenleving en kennen elkaar niet.
In deel één leven Luke en Ayush als multicultureel homostel met hun tweeling een drukbezet bestaan.
Deel twee gaat over Emily, die op de terugweg van een feestje achterin een taxi getuige is van een ongeluk veroorzaakt door de taxichauffeur – die doorrijdt.
In deel drie zijn we op het platteland in India, waar Sabita en haar gezin sappelend door het leven gaan. Op een dag krijgen ze van een NGO uit de stad een koe, 'om hun leven te verbeteren'.

De verhalen hebben schijnbaar niets met elkaar gemeen. Mukherjee zei in een introductie op zijn boek dat alle verhalen over die grote vraag gaan: how to live?
Welke keuzes maak je, wat speelt daarbij een rol? Kun je eigenlijk altijd kiezen, of zit je soms zo in een systeem dat je zogenaamde keuzes al bepaald zijn? En hoe ga je daar dan mee om? Choice, kortom. Het boek blies me omver.

Reny van der Kamp is boekverkoper Engelse literatuur bij Athenaeum Boekhandel.

 

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum