Recensie: Moderne Wereldoorlogklassieker: Winter Love van Han Suyin

07 maart 2024 , door Reny van der Kamp
| |

De kleine uitgeverij Fox, Finch & Tepper hoort bij de boekhandel Mr B’s Emporium of Reading Delights en geeft boeken uit waarvan het team vindt dat die (hernieuwde) aandacht verdienen. Hun laatste titel is Winter Love van Han Suyin, oorspronkelijk uitgegeven in 1962. 

Hoewel de winter hopelijk snel voorbij is, nog even dit boek lezen! Een jonge vrouw, Red – Bettina- studeert zoölogie in Londen aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Een koude winter markeert het begin van de relatie tussen haar en de intrigerende medestudente Mara. Mara is rijk, elegant, getrouwd, en Red valt als een blok voor haar. Hun geheime liefdesrelatie is heftig en intens. Jaloezie en onzekerheid spelen een grote rol. Je leest dit integere relaas vanuit Reds perspectief.  

Zo diep ga je als lezer mee in haar gedachten en gevoelens dat het bijna pijn doet. Zo mooi wordt haar leefwereld beschreven dat je haar haveloze kamer in het goedkope logement haast ruikt, evenals de gebombardeerde stad. Zo spannend is Mara voor haar dat je de kleding die ze draagt kunt voelen. Red schrijft het jaren later, terugkijkend naar de winter van 1944 en het vroege voorjaar van 1945. Door kleine toespelingen stel je vast dat het allemaal geen standhield. Maar ademloos lees je door. 

Reny van der Kamp is boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel Spui, waar ze verantwoordelijk is voor de afdeling Engelse literatuur, de categoriepagina en de Engelse nieuwsbrief.

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum