Recensie: De nieuwe Colm Tóibín, Long Island, is een delicate mix van vragen, aannames, hartverscheurende ontwikkelingen

01 mei 2024 , door Reny van der Kamp
| |

Zoals een klant zei afgelopen week toen hij bij de kassa kwam met dit boek en we erover in gesprek raakten: ‘I started to read the first pages and I couldn't put it down. So here I am to buy it.’ Hij had gelijk. Long Island is het langverwachte vervolg op Brooklyn, Tóibíns bestseller uit 2009. Vanaf de allereerste regels houdt het verhaal je in zijn greep.

‘“That irishman has been here again,” Francesca said, sitting down at the kitchen table. “He has come to every house, but it’s you he’s looking for. I told him you would be home soon.”
“What does he want?” Eilis asked.
“I did everything to make him tell me, but he wouldn’t. He asked for you by name.”
“He knows my name?”’

Ik had hetzelfde als de klant; ik kon niet stoppen met lezen. Eilis is naar Amerika geëmigreerd in de jaren vijftig van de vorige eeuw en daar getrouwd met de Italiaanse loodgieter Tony. Hoe dat zo kwam is te lezen in Brooklyn.



De man die aanbelde komt met het volgende bericht:

‘“You are the wife of the plumber?”
“He is good at his job, your husband. I’d say he’s in great demand.”
“He fixed everything in our house,” he went on, pointing a finger at her. “He even did a bit more than was in the estimate. Indeed, he came back regularly when he knew that the woman of the house would be there and l would not. And his plumbing is so good that she is to have a baby in August.”’

En dan ben je nog maar op bladzijde 2! Wat zich op alle volgende bladzijden ontvouwt is een delicate mix van vragen, aannames, verdachtmakingen, stiekeme afspraken, naïeve hoop en hartverscheurende ontwikkelingen. Tóibín houdt je als lezer op het puntje van je stoel.

Want in deel 2 van de roman zijn we in Ierland, in het dorp van de moeder van Eilis. Nancy runt daar een snackbar, de zaken gaan goed. Ze heeft een relatie met Jim, van het plaatselijke café. Jim is behoorlijk terughoudend in zijn gevoelens en gedrag, en langzamerhand ga je begrijpen waarom. Ik geef niet meer weg. Lees dit boek!

Reny van der Kamp is boekverkoper Engelse literatuur bij Athenaeum Boekhandel.

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum