Recensie: Wie staat in zijn recht? Annet Huizings De zweetvoetenman enthousiasmeert voor rechtszaken en regels

06 april 2023 , door Ruth Josephus Jitta
| | |

#60! Annet Huizing en Margot Westermann laten in De zweetvoetenman. Over rechtszaken & regels (en een hoop gedoe) (2018) zien wat het Nederlandse recht eigenlijk is: de regels die het leven onderling makkelijker maken. Dat begint al bij de zweetvoetenman zelf, een man die in de universiteitsbibliotheek van Delft zijn schoenen uitdeed en een toegangsverbod krijgt. Hij vecht het aan. Het is het begin van een uiterst vermakelijk en inzichtelijk boek over het recht.

N.B. Op Athenaeum.nl willen we met boekentips, recensies en fragmenten de hele Grote Vriendelijke Honderd - waarin De zweetvoetenman een van de twee non-fictietitels is - recht doen. Alle items staan hier. Lees ook Daan Stoffelsen over het andere non-fictieboek: Rekenen voor je leven (met Ionica Smeets en Floor de Goede, lees ook een fragment).

‘[Teunis] vindt het fijn om dan zijn schoene uit te trekken. Geen probleem, zou je denken. Maar Teunis heeft nogal last van hyperhidrosis plantaris. In gewoon Nederlands: zweetvoeten. Elke keer als hij zijn veters losmaakt, stijgt er een meurende walm op uit zijn sokken. Zelfs studenten die een verdieping hoger zitten, worden er niet goed van. De bibliotheekmedewerkers hebben er al een paar keer wat van gezegd, maar Teunis vindt dat hij het recht heeft om zijn schoenen uit te doen. Want zweetvoeten moeten gelucht worden, zegt hij.’

Dat is geestig en interessant: wat is ‘het recht hebben’ eigenlijk? Wie heeft gelijk? Westermanns illustraties zijn minstens zo grappig, en Huizing komt telkens wel tot de kern van een zaak. Op uitvouwpagina’s zetten ze uitgebreide schema’s, spelenderwijs brengen ze heel veel informatie (wat is het verschil tussen onschuldig zijn en vrijgesproken worden?), en het is ook leuk voor volwassenen. Want mensen denken wel dat rechten saai is, maar het tegendeel wordt hier op doeltreffende wijze bewezen.

Zoals onze winkelchef te Haarlem, Annetje Rubens, zegt: dit is een boek dat iedere Nederlander moet hebben. Moet krijgen in het kraambed. Het is in ieder geval een boek dat mensen enthousiasmeert voor het recht, en nu ik er zo over nadenk: moet er niet een vervolg komen? En oh, de zweetvoetenman? De rechter woog het belang van de enkeling tegenover de gemeenschap af, en hij verloor zijn zaak. De universiteitsbibliotheek heeft het recht om ordemaatregelen te nemen. Hij kreeg een voorwaardelijke boete van € 250,-.

Ruth Josephus Jitta studeerde Rechten en is winkelchef van Boekhandel Van Rossum.

pro-mbooks1 : athenaeum