Recensie: Rauw, grappig, oprecht en met blauwe plekken: Erna Sassens Neem nooit een beste vriend

23 januari 2023 , door Annick van Kessel
| |

Erna Sassens Neem nooit een beste vriend is net verschenen, weer geïllustreerd door Martijn van der Linden, en ik heb ’m nog niet uitgelezen, alleen het begin, maar ik kan niet wachten om verder te lezen! Een Young-Adultboek van Nederlandse bodem.



Zonder titel, Sassens vorige boek, vond ik prachtig. Rauw, grappig, droevig en heel toegankelijk geschreven voor de doelgroep. Sassen hanteert het taalgebruik van de jeugd, maar dat voelt nergens gekunsteld, het komt oprecht over en het werkt goed.

Van dit boek verwacht ik dan ook weer veel. Het gaat opnieuw over Joshua uit Zonder titel, die zijn leven weer moet oppakken na het vertrek van zijn beste vriendin. Hij wordt vrienden met Sergio, de pestkop uit zijn klas. Dat had Joshua uiteraard nooit verwacht, maar ze delen een liefde voor kunst. Na de eerste twee hoofstukken zit ik meteen weer in het verhaal. Joshua heeft vóór Sergio en Dylan nog nooit een vriend gehad, dus hij moet ook leren hoe dat werkt, een vriendschap. Daar horen ook blauwe plekken van het stompen bij, kleine ruzies en onenigheden, maar ook het gevoel van ergens bij horen. Kortom, ik ben meteen weer enthousiast!

Annick van Kessel is kinderboekenverkoper bij Boekhandel Van Rossum.

pro-mbooks1 : athenaeum