Recensie: Prachtig prentenboek over een eerste schooldag: Beatrice Alemagna, Nooit niet!

02 oktober 2023 , door Maritza Dubravac
| |

Mijn Kinderboek van de Maand is Beatrice Alemagna’s Nooit niet!, vertaald door Lidewij van den Berg. Het gaat over het vleermuisje Josefien, dat voor de eerste keer naar school gaat. Ze vindt dit behoorlijk spannend, en hoewel vader en moeder vleermuis hun best doen om hun dochter enthousiast te maken voor school, wil dit niet echt lukken. Zo klampt Josefien zich vast aan een stoel en een gordijn en schreeuwt ze keihard NEE! en NOOIT NIET! Door haar geschreeuw veranderen haar ouders in miniatuurversies van zichzelf. Door zich te verstoppen onder Josefiens vleugels, kunnen ze stiekem mee naar school. Aan het begin van de dag vindt Josefien dit wel fijn, maar uiteindelijk komt ze erachter dat het misschien toch wel leuker is om naar school te gaan zonder haar ouders.

Een boek over zelfstandig worden

De Italiaanse Beatrice Alemagna is de schrijver en illustrator van Nooit niet! Het is niet haar eerste prentenboek, maar pas het derde boek dat in Nederlandse vertaling is verschenen.

Het is een hartverwarmend, herkenbaar en grappig prentenboek over de spanning die een eerste schooldag met zich meebrengt. Tegelijkertijd is het ook een verhaal over loslaten, zelfstandig worden en leren hoe je je op een nieuwe plek ook thuis kunt voelen. Herkenbare situaties voor elke peuter, kleuter en opvoeder. 

Prachtige illustraties

Het verhaal is al een feest om (voor) te lezen, maar de prachtige en kleurrijke illustraties van Alemagna maken het helemaal af. Ze maakt gebruik van verschillende technieken, onder andere pastelkrijt, aquarelverf en potlood en ze wisselt felle kleuren af met aardetinten. Zo heeft Josefien bijvoorbeeld neonroze oren en vleugels. Op elke illustratie is er van alles te zien en hierdoor kun je je zowel als kind en volwassene volledig verliezen in Nooit niet!

Bijna naar school

Nooit niet! is een schattig prentenboek dat perfect is voor elk kind dat net of bijna naar school gaat, maar ook als je al helemaal gewend bent op school zijn de avonturen van Josefien een feest van herkenning. Want laten we eerlijk zijn: of je nou jong of oud bent, er zijn altijd wel situaties die behoorlijk spannend kunnen zijn. Nooit niet! laat zien dat alles gelukkig op zijn pootjes terechtkomt.

Maritza Dubravac is kinderboekenverkoper bij Boekhandel Van Rossum.

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum