Recensie: Een Vlaams verhaal en een Europese tragedie: Lize Spit schreef een actueel Boekenweekgeschenk

17 maart 2023 , door Herm Pol
| |

Lize Spit heeft met De eerlijke vinder een Boekenweekgeschenk geschreven met de vinger aan de pols van de tijd. Het is het verhaal van een vriendschap tussen Jimmy, een briljant maar eenzaam Vlaams jongetje en zijn Kosovaarse vriend Tristan die met zijn gezin is gevlucht naar België. Als uitzetting dreigt, beramen de vluchtelingenkinderen een heldendaad die permanente verblijfsstatus in België moet waarborgen.

N.B. De eerlijke vinder is in de Boekenweek 2023, van 11 t/m 19 maart, ons cadeau aan jou bij aanschaf van € 15,- aan Nederlandse boeken. Ook online, en bij e-books geven we het e-Boekenweekgeschenk weg. Lees ook fragmenten uit Ik ben er niet en Het smelt, en Mijke de Kruijffs bespreking van Het smelt.

Het is een Vlaams verhaal, maar een Europese tragedie met als piëdestal de obsessies en rituelen van de hoofdpersoon, eenzaat Jimmy, een verwoed verzamelaar van onder meer Flippo’s. Bovendien laat het zien dat het op meerdere niveaus ontzettend lastig is om je plek te vinden. Als vluchteling in een nieuw land, maar ook als hoogbegaafd kind tussen mensen die je als te anders bestempelen.

Herm Pol is oud-winkelchef van Athenaeum Boekhandel & Nieuwscentrum Spui.

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum