Recensie: De huiskok kookt De basis plantaardig: goudbruine pannenkoeken en plakkerige brownie

03 oktober 2023 , door Maartje Kouwenberg
| |

Als Huiskok Maartje ga ik pannenkoeken en brownies bakken. Hier heb ik ervaring mee! Hoe vaak heb ik niet pannenkoeken gebakken als de kinderen uit school kwamen. Grote en kleine. Met en zonder bosbessen, Hollandse of fluffy Amerikaanse. Hoe vaak hebben we niet de saucepan brownies gebakken uit het oude NRC-kookboek. En later die nog smeuïgere van Nigel Slater. Maar nu ga ik ze plantaardig maken. Veganistische pannenkoeken en veganistische brownies. Uitdaging! 



Pannenkoeken zonder boter, melk en eieren 

Ik ga eerst het recept van de pannenkoeken proberen. Dat betekent een beslag maken zonder melk en eieren en dat ik ze niet in de boter maar in plantaardige olie ga bakken. Dat laatste lijkt mij geen probleem. Dat doe ik wel vaker. De eieren en de melk vervang ik tezamen door ongezoet sojamelk. Wat ik niet wist en nu wel, is dat sojamelk heel eiwitrijk is. Daar zitten misschien nog wel meer eiwitten in dan in eieren. Grappig. Het wordt een mooi beslag. De pannenkoeken bakken mooi goudbruin. Ik bak er tien uit het recept. 

Resultaat: Prima! Dit had ik niet verwacht. Misschien zijn deze iets elastischer maar de smaak is goed. 

Brownies met vegan chocolade en sojamelk 

Dan gaan we brownies bakken. Je hebt hier veganistische chocolade voor nodig. Ik dacht altijd dat pure chocola altijd vegan was, maar dat is niet zo. Gewone pure chocola kan sporen van melk bevatten. De eieren worden wederom vervangen door ongezoete sojamelk. De boter wordt vervangen door margarine (het boek zegt plantaardige boter maar dat bestaat natuurlijk niet). 

Het beslag ziet er mooi uit. Glanzend, soepel chocoladebeslag. Als de cake uit de oven komt ziet die er precies zo uit als de vermaarde brownies die ik altijd maak. Als het baksel is afgekoeld op een marmeren plaat en ik het in blokjes snijdt, gaat dat niet heel makkelijk. Het kleeft aan het mes en aan de ondergrond. De brownie ziet er mooi smeuïg uit, dat wel. 

Resultaat: De substantie is nogal plakkerig. De smaak heeft weinig diepgang. Ik ben bang dat ik hier de boter mis. Maar het zal zeer zeker ook een kwestie van wennen zijn. Een collega die vaak veganistisch eet liet ik een stuk liet proeven. Zij vond het heerlijk! 

We experimenteren nog even verder, voor de goede zaak. 

Maartje Kouwenberg is boekverkoper kookboeken bij Athenaeum Boekhandel. 

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum