Recensie: Geniale recepten, recht uit de kookgemeenschap

25 november 2015 , door Marjolein Kelderman

Een van de websites die ik regelmatig bezoek voor kook- of bakinspiratie is het Amerikaanse Food52.com. Opgericht in 2009 door de voormalige food editor van de New York Times is het in een paar jaar tijd uitgegroeid tot een bloeiende online gemeenschap voor thuiskoks van allerlei niveaus met meer dan 30.000 recepten. Een heerlijke plek om rond te dwalen, antwoorden te vinden op je culinaire vragen en recepten en ervaringen 'uit te wisselen'. En tot mijn grote vreugde is er nu ook een echt boek met de beste recepten van deze fijne website: Genius Recipes: 100 recipes that will change the way you cook. Door marjolein kelderman.

 

Food52, foto (c)James Ransom

Rethink cooking

Iedere week lees ik met plezier de column Genius Recipes van Kristen Miglore waarin ze recepten bespreekt die volgens haar simpelweg geniaal zijn. Want hoe meer je kookt, hoe meer je een gevoel ontwikkelt voor die kleine dingen die een recept bijzonder maken – en je automatisch de beste recepten selecteert. Recepten die je inspireren om een bekend gerecht net even anders te maken waardoor je tijd bespaart of het nóg lekkerder wordt. Deze geniale recepten moeten wel aan bepaalde eisen voldoen, zo moeten ze je verrassen en je na laten denken over de manier waarop je kookt. Of zoals Miglore het zelf in de inleiding van het boek schrijft:

‘Genius recipes surprise us and make us rethink cooking tropes. They're handed down by luminaries of the food world and become their legacies. They get us talking and change the way we cook. and, once we've folded them into our repertoires the make us feel pretty genius.’


Miglore legt uit, ditmaal op video

Greatest hits

Voor dit kookboek zijn de honderd beste van deze (toch allemaal al geweldige recepten) geselecteerd, meer dan de helft is nooit verschenen op Food52.com. Alles is meer dan driedubbel getest en daardoor zijn ze alle honderd ook echt goed. Een soort greatest hits uit bekende en minder bekende kookboeken, van blogs en chefkoks die ze zelf volgt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een tomatensaus van Marcella Hazan met maar drie ingrediënten, de barnootjes van het Union Square Café in New York en een chocolademousse van Hervé This. En om nog maar even wat meer name dropping te doen: Alice Waters, Yotam Ottolenghi, April Bloomfield, Nigella Lawson, Paul Bertolli, Julia Child en David Chang komen allemaal even buurten.

Food52, foto (c)James Ransom

De recepten zijn verdeeld over een paar duidelijke hoofdstukken: Ontbijt, Snacks & Dranken, Soepen & Salades, Vlees, Vegetarisch, Groenten en Toetjes. Een mix van klassieke gerechten (waarvan je blij bent dat je eindelijk hét perfecte recept hebt gevonden) en wat meer bewerkelijke dingen die je vol vertrouwen kunt uitproberen voor een speciale gelegenheid.

Het geniale begrijpen

De receptuur is duidelijk en waar nodig worden technieken stap voor stap uitgelegd zonder dat het betuttelend wordt. Ieder recept leidt ze in met de herkomst van het gerecht, iets over de kok of het restaurant waar het recept vandaan komt. Hierdoor begrijp je waarom het een geniaal recept is en wat het bijzonder maakt. Dat kan een onverwacht ingrediënt zijn maar ook een kooktechniek waar je zelf nooit aan gedacht had. De toon is precies goed, Miglore is enthousiast en heeft kennis van zaken. Hier en daar worden er tips en ideeën gegeven voor hoe je de recepten meer naar je eigen smaak kunt aanpassen. En niet onbelangrijk: bij alle recepten staat een foto van het eindresultaat, bij sommige recepten ook extra foto's van het de tussentijdse bereiding.

Kortom, met dit boek bouw je een 'kookcanon' op met recepten die je rest van je leven gaat koken. Een ideaal cadeau (voor jezelf)!

Marjolein Kelderman is bij Athenaeum rubrieksbeheerder voor onder andere de kunst- en kookboeken. Vorig jaar verscheen #HBVDSK. Handboek voor de studentenkok en voor late leerlingen, dat ze met onze kookboekenrecensent Debby Koudenburg schreef.

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum