Bestel uw boeken online bij Athenaeum Boekhandel!

Recensieoverzicht

Ook toen al waren de uilen niet wat ze leken

22 mei 2017 Een kwart eeuw na de laatste aflevering van de cultserie Twin Peaks gaat het vervolg in première in Cannes. De geruchtenmachine loopt al twee jaar op volle toeren, maar eigenlijk weten alleen makers David Lynch en Mark Frost wat er echt gaat gebeuren. Zelfs de acteurs hebben niet de hele verhaallijn te horen gekregen. Af en toe wordt een mysterieuze trailer gelanceerd en sinds enige tijd is de roman van Mark Frost die belooft de afgelopen vijfentwintig jaar in te vullen. Voer voor fans! Door Helen Westerik.

Liefde, spanning, verdriet en blijdschap

19 mei 2017 Ruta Sepetys heeft mij verrast met dit boek, dat een hele nieuwe kijk op de Tweede Wereldoorlog geeft. Ik zag ertegenop omdat ik maar twee weken de tijd had om Salt to the sea te lezen en er een recensie over te schrijven. Maar ik kan je vertellen dat je dit boek makkelijk en met plezier zult lezen, omdat het kleine hoofdstukken heeft en afwisselende vertellers. Die twee weken waren m'n cijfers misschien minder goed, ik heb zeker minder afgesproken met vrienden en ging een paar nachten later naar bed dan normaal. Maar daar heb ik absoluut geen spijt van, omdat ik nu een boek heb gelezen dat mijn kijk op de Tweede Wereldoorlog voor altijd heeft veranderd. Door Ava Dubbelboer.

Het allereerste Indische kookboek

18 mei 2017 Nagenoeg iedereen kent de bijbel onder de Indische kookboeken; zeg ‘Beb Vuyk’ en een verdere titel noemen is overbodig. Grote kans dat er ook een ‘Keijner’ in de boekenkast staat en misschien nog een exemplaar van de Indische keukengeheimen van Oma Keasberry. Stuk voor stuk namen van vrouwen die door hun recepten voortleven. Voor de naam Koba Catenius-van der Meijden moet er misschien iets dieper gegraven worden in het geheugen, maar er zijn waarschijnlijk weinig mensen bij wie de naam Nonna Cornelia nog een belletje doet rinkelen. Toch is het deze dame onder wier naam het allereerste Indische kookboek verscheen: Kokki Bitja. Recensie, door Marjolein Kelderman, voor Indisch Anders.

Alleen in Amsterdam

16 mei 2017 Vanaf 1933, het jaar waarin in Duitsland de nazi’s de macht overnamen, werd Amsterdam een toevluchtsoord voor gevluchte schrijvers. Irmgard Keun, Klaus Mann, en Joseph Roth verbleven korter of langer in de Nederlandse hoofdstad. Hun ervaringen beschrijft de Duitse schrijver Bettina Baltschev in haar nu door Mark Wildschut in het Nederlands vertaalde boek Hel en Paradijs. Amsterdam en de Duitse exilliteratuur. Baltschev vertelt levendig, toegankelijk en genuanceerd over een belangrijk hoofdstuk uit de Duits-Nederlandse literatuurgeschiedenis. Door Jerker Spits.

Onvrijwillig uitverkoren

12 mei 2017

Simon Snow is teruggekeerd, maar dit keer geheel tegen zijn wil. Zijn laatste jaar op Watfort begint bijna, zijn vriendin heeft het uitgemaakt en alsof dat nog niet genoeg is, blijkt Simon ook nog eens de machtigste magiër van de toverwereld te zijn. Carry on is spannend, origineel en vooral ook hilarisch, en vertaald naar het Nederlands door Annelies Jorna en Ineke Lenting. Een recensie door Selma Ncharre Njoupouo.

Een bloederige tocht door het wilde westen

11 mei 2017 Mijn voorkeur voor boeken met apocalyptische scenario’s bracht me na The Road bij een boek dat de Amerikaanse schrijver Cormac McCarthy in 1985 publiceerde: Blood Meridian: Or the Evening Redness in the West. Het verhaal: Een jongen, the Kid genoemd (‘in him already broods a taste for mindless violence’), loopt van huis weg in het zuiden van Amerika rond 1850. Na wat omzwervingen komt hij terecht bij Glanton’s gang, een bende meedogenloze scalpenjagers die in het wetteloze wilde westen geld verdient met het vermoorden van indianen en verder iedereen die hen voor de voeten loopt uit de weg ruimt.

Schoon en heel

09 mei 2017 Kleding is historisch materiaal van een onverwachte schaal en reikwijdte. Interessante tweedehands kleren raken op, maar de oude-kledingberg groeit, de markt voor het afval van de Westerse wereld stagneert dus het accent moet op hergebruik van materiaal komen te liggen. Grote verschuivingen in de productie en de levenscyclus van kleding markeren een nieuwe tijd - schrijver Ileen Montijn en beeldredacteur Annemiek Overbeek kijken terug op de afgelopen twee eeuwen, in het zeer onderhoudende en mooi uitgevoerde Tot op de draad. Door Esther Wils.

De verlichte koning van Madagaskar

08 mei 2017 Jean Christophe Rufin laat met Le tour du monde du roi Zibeline wederom zien dat hij een meester is het romantiseren van historische gebeurtenissen. Eerder bewees hij dat met Rouge Brésil (Braziliaans rood) waarmee hij in 2001 de Prix Goncourt won, een verhaal over een expeditie naar Brazilië om daar de Franse kolonie Antarctisch Frankrijk te stichten. Ook de hoofdpersoon uit Le tour du monde du roi Zibeline, de Hongaarse Maurice Auguste Beniowski, krijgt de opdracht om een Franse kolonie te stichten. Deze keer op Madagaskar. Maar voor hij die opdracht als buitenlander, in naam van Louis XVI mag uitvoeren, krijgt de lezer eerst zijn intrigerende levensloop te horen. Door Arjen van Meijgaard.

Een viergangendiner uit de stadsnatuur

05 mei 2017 ‘Vang per persoon 5 à 6 zwartbekgrondels, tik ze op de kop. De kop van grondels langer dan 7 cm afsnijden. Buik tot anus insnijden en de ingewanden eruit halen. [...] Gefrituurd heerlijk met kraailookmayonaise.’ Hoe brandnetels en bramen eruitzien weten we allemaal wel en velen weten er ook wel een soepje of jam van te maken, maar zwartbekgrondels? In De eetbare stad worden ruim zestig eetbare producten uit de stadsnatuur onder de loep genomen. 'Als je er eenmaal oog voor hebt verzamel/pluk/vang je in een gemiddeld stadspark met gemak een viergangendiner bij elkaar.’

De basisbeginselen voor een degelijk mens

02 mei 2017 Op internationale Vrouwendag verscheen Lieve Ijeawele, of Een feministisch manifest in vijftien voorstellen van Chimamanda Ngozi Adichie. Het vervolg op het zeer succesvolle essay We moeten allemaal feminist zijn, dat in Zweden aan alle zestienjarigen wordt uitgedeeld. Opnieuw een betoog over het feminisme en opnieuw een betoog waarvan ik hoop dat iedereen met een beetje verstand vol instemming tijdens het lezen meeknikt. Adichie schreef Lieve Ijeawele naar aanleiding van een brief. Een goede vriendin vroeg hoe ze haar dochtertje tot feministe kon opvoeden. Waar We moeten allemaal feminist zijn meer aanvoelt als een crashcourse feminisme, leidt Adichie ons nu op toegankelijke wijze in het diepere water van deze stroming. In een kleine tachtig pagina's tekent ze met stellige overtuiging de basisbeginselen voor een degelijk mens op. Door Faresia Abdoelaziz.
MINDBOOKSATH : athenaeum