Dé drie boeken die je mee moet nemen naar de Balkan

28 juli 2023
| | | | | |

Vakantielezen! Deze week: Griekenland en de Balkan. Boekverkoper Maritza Dubravac komt al haar hele leven op de Balkan, omdat haar vader is opgegroeid in een klein Kroatisch dorp in Bosnië, dicht bij de Kroatische grens. Bosnië en Kroatië zijn haar tweede thuis. Ze tipt deze drie parels om mee te nemen naar de Balkanlanden.

Lana Bastašić, Vang de haas 

Ik werd meegezogen in dit verhaal over een moeizame vriendschap, een verdwenen broer, een traumatisch verleden en een roadtrip van Bosnië naar Wenen. Bosnië is een alternatieve werkelijkheid, gehuld in een duisternis waar hoofdpersonages Lejla en Sara aan willen ontsnappen. Het verhaal raakte me omdat Bosnië voor mij het tegenovergestelde is, maar ik de trauma’s die een oorlog nalaat wel herken. Tegelijkertijd werd ik heel blij van de prachtige zinnen en filmische scènes in de vertaling van Pavle Trkulja.  

Saša Stanišić, Herkomst  

De Europese Literatuurprijs ging in 2021 met recht naar Herkomst van Saša Stanišić, in de vertaling van Annemarie Vlaming. De roman is een liefdevolle familiegeschiedenis die begint in een land dat niet meer bestaat, en een portret van een oorlog in Europa waar niemand zich iets bij kon voorstellen. Het is een verhaal over wie je bent en wat nou precies bepaalt waar je eigenlijk bij hoort. Herkomst is een roman die je raakt en bijblijft en - helaas- uiterst actueel is.  



Dubravka Ugrešić, Museum van onvoorwaardelijke overgave 

De essays en romans van de onlangs overleden Dubravka Ugrešić zijn stuk voor stuk de moeite waard om te lezen. De manier waarop zij schrijft over Europa en (het voormalige) Joegoslavië is indrukwekkend en verhelderend. Ugrešić is scherp en eerlijk en weet altijd de vinger op de zere plek te leggen, zo ook in Museum van onvoorwaardelijke overgave (vertaling Roel Schuyt). De herinneringen, gesprekken, persoonlijke verhalen en meer vormen samen een monument waarin de wereld van het voormalige Joegoslavië wordt opgeroepen.  

Maritza Dubravac is kinderboekverkoper bij Boekhandel Van Rossum.

Dé drie boeken die je mee moet nemen naar de Balkan

Delen op

€ 21,99
€ 15,99
€ 15,99
€ 26,99
€ 9,99
€ 15,99
pro-mbooks1 : athenaeum