Roelof ten Napel wint de Grote Poëzieprijs 2022

16 mei 2022
| | |

Roelof ten Napel wint de Grote Poëzieprijs 2022 met zijn bundel Dagen in huis. Dat werd afgelopen vrijdagavond bekendgemaakt.

De Grote Poëzieprijs bekroont de beste Nederlandstalige bundel van het jaar met € 25.000,- en is de opvolger van de VSB Poëzieprijs als dé prijs voor Nederlandstalige poëzie. De VSB Poëzieprijs werd sinds 1993 jaarlijks uitgereikt. Onder de winnaars: Liesbeth Lagemaat (2021), Vrouwkje Tuinman (2020), Radna Fabias (2019), Joost Baars (2018, VSB Poëzieprijs), Hannah van Binsbergen (2017), Ilja Leonard Pfeijffer (2016), Hester Knibbe (2015), Ester Naomi Perquin (2013), Mustafa Stitou (2004) en Rutger Kopland (1998).

De jury:

'We kozen uiteindelijk voor de bundel die ons allemaal zo raakte dat we hem aan al onze vrienden cadeau willen doen. De gedichten in deze bundel zijn lyrisch maar helder, tijdloos én actueel en daarnaast zowel meditatief als speels. Samen vormen de gedichten in deze bundel een harmonieus en prikkelend geheel.

Deze jonge dichter heeft een bundel geschreven die opvalt door de manier waarop nauwkeurige analyses hand in hand lijken te gaan met een sensitief en intuïtief bewustzijn. Zijn waarnemingen en observaties zijn steeds het vertrekpunt voor een nauwegezet poëtisch onderzoek. Dat tastende heeft niet alleen iets kalmerends en geruststellends, maar wekt ook bewondering op: de diepte die overal in schuilt; achter handen en ramen, aan tafels, in hoeken, in de regen, de wolken of in namen.

Als lezer treed je binnen in een wereld die je herkent, maar die tegelijkertijd ook nieuw voor je is. Deze poëzie is sereen en reflexief zonder dat ze ook maar ergens saai wordt.'

Dit was de shortlist. Mischa Andriessen won dit jaar al de Campertprijs en Sasja Janssen de Awater Poëzieprijs. Charlotte Van den Broeck en Janssen waren ook nog genomineerd voor de Ida Gerhardtprijs.

Roelof ten Napel wint de Grote Poëzieprijs 2022

Delen op

€ 19,99
pro-mbooks1 : athenaeum