Masterclass Afrikaanse filosofie: Sophie Olúwolé in context

24 mei 2017 tot 24 mei 2017
| | | |

Ter ere van het verschijnen van de de Nederlandse vertaling van het boek Socrates en Orúnmìlà van de Nigeriaanse filosoof Sophie Olúwolé zal zij in gesprek gaan met Anousha Nzume in de Singelkerk. Voorafgaand aan deze middag vindt er een masterclass plaats waarin Grâce Ndjako en Machiel Keestra haar werk bespreken.

Van 15.00 tot 16.00 zal Grâce Ndjako een korte geschiedenis schetsen van de zoektocht en het discours rondom een eigen Afrikaanse filosofie. Het pleidooi voor een eigen Afrikaanse filosofie vindt steeds plaats binnen de context van het verzet tegen een specifieke politieke situatie: het kolonialisme. Wat opvalt is dat Europa, ook bij postkoloniale denkers, nooit echt ver weg blijkt te zijn. Allen pleiten zij ervoor het Afrikaanse denken ‘vrij’ te maken van het westerse denken opdat er een authentieke Afrikaanse intellectuele traditie kan ontstaan. Waar moet een Afrikaanse traditie op gefundeerd zijn?

Hierna worden de teksten in kleine groep gelezen en besproken onder leiding van filosoof Machiel Keestra. De volgende vragen staan daarbij centraal: Hoe vormt Olúwolé’s werk een reactie op andere denkers? Wat zijn Olúwolé’s ideeën over een ‘eigen’ Afrikaanse filosofie? De thema’s die tijdens deze bespreking aan de orde komen zullen tijdens het publieke vraaggesprek aan Olúwolé worden voorgelegd.

Tussen 16:45 en 17:00 gaan we richting de Singelkerk.

Over de sprekers

Grâce Ndjako voltooide de MA Filosofie van een Bepaald Wetenschapsgebied aan de Universiteit van Amsterdam. Haar scriptie betreft de vraag in hoeverre een ‘Afrikaanse filosofie’ kan bestaan en los staat van westerse filosofie en de perspectieven die de Afrikaanse filosofie te bieden heeft ten opzichte van de westerse.

Dr. Machiel Keestra is als filosoof verbonden aan het Instituut voor Interdisciplinaire Studies van de Universiteit van Amsterdam, waar hij doceert aan verschillende interdisciplinaire opleidingen. Daarnaast is hij betrokken bij de stichting Keti Koti Tafel, die dialoogtafels organiseert om stil te staan bij het slavernijverleden en de gevolgen daarvan.

Sophie Olúwolé. Wat het Westen kan leren van Afrikaanse filosofie

Na de masterclass gaan we door naar de Singelkerk voor het interview met Olúwolé, door Anousha Nzume. Er zal ruimte zijn voor vragen vanuit het publiek. Na afloop is het mogelijk om het boek te kopen en te laten signeren. We zullen de middag afsluiten met een borrel.

Let op: de voertaal van de masterclass is Nederlands maar de bijeenkomst in de Singelkerk zal in het Engels zijn.

Lees meer

Tickets

Voor de tickets vraagt NiNsee een bijdrage. Tickets zijn €10,00 per stuk. U wordt automatisch aangemeld voor de aansluitende bijeenkomst in de Singelkerk. 

Tickets

pro-mbooks1 : athenaeum