Lelijk-mooi en mooi-lelijk. De paradoxen van esthetica (afgelast)

23 maart 2020
| | | |

Smerig mooi, prachtige lelijkheid, ‘guilty pleasures’: smaakparadoxen te over. Wat bedoelen we met een frase als ‘goede smaak’, hoe komt een dergelijke paradox tot stand? Wij buigen ons over het spel van esthetiek, van individuele biologie tot sociale smaak. Maandag 23 maart vanaf 17.00 bij SPUI25: een gesprek tussen Mark van Wonderen, Tim Verlaan, Ellen Rutten en Fleur Brower, onder leiding van Lisanne Snelders.

Op advies van het RIVM inzake Covid-19, sluit SPUI25 tot en met 6 april haar deuren. Wij verwachten een deel van de geannuleerde programma’s op een later tijdstip opnieuw aan te kunnen bieden en hopen op uw begrip.

In zijn onlangs verschenen Treurtrips verzamelde fotograaf Mark van Wonderen de ‘mooiste lelijke plekken van Nederland’. Hoe moeten we deze waardering begrijpen? Botsen hier zogenaamd objectieve esthetische waarden met persoonlijke voorkeuren – of is er iets anders aan de hand? Volgens historicus Tim Verlaan is onze gebouwde omgeving het product van contemporaine politieke, sociale en culturele ontwikkelingen. Hij plaatst kritische kanttekeningen bij genres als ‘ruïneporno’.

Ellen Rutten onderzoekt pleidooien voor perfecte imperfecties. Met slogans als 'perfectly imperfect' betwisten bloggers en marketeers heersende schoonheidsnormen. Dat zeggen ze tenminste. Want ondermijnen dergelijke slogans de norm wel echt of reproduceren ze die juist? En hoe imperfect mag een perfecte imperfectie eigenlijk zijn? En wat te denken van een concept als ‘guilty pleasure’, wat wij maar al te vaak beschroomd gebruiken, bijvoorbeeld als we over onze muziekvoorkeuren spreken? Neurowetenschapper en muzikant Fleur Bouwer legt uit hoe onze verwachtingen ervoor zorgen dat we muziek mooi vinden of niet, en hoe dit samenhangt met dopamine-aanmaak.

Over de sprekers

Ellen Rutten is hoogleraar Russische en Slavische studies aan de Universiteit van Amsterdam en hoofdredacteur van het tijdschrift Russian Literature. Ze is projectleider van het NWO/VIDI onderzoeksproject Sublime Imperfections en auteur van studies naar hedendaagse Russische cultuur, kunst en politiek; haar recentste boeken zijn Sincerity after Communism (Yale University Press 2017) en Poetins rechtbank (Nieuw Amsterdam 2018).

Tim Verlaan is als universitair docent verbonden aan de afdeling Geschiedenis van de Universiteit van Amsterdam, en doet bij het Amsterdam Centre for Urban History onderzoek naar de sociaaleconomische, politieke en culturele geschiedenis van West-Europese steden in de naoorlogse tijd. In 2016 verscheen de handelsversie van zijn proefschrift, De Ruimtemakers, bij Vantilt.

Fleur Bouwer is een postdoc neurowetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam. Ze doet onderzoek naar de relatie tussen verwachtingen van tijd en ritme, en beat-perceptie in het brein. Sinds haar tiende speelt zij klarinet; tussen 2000 en 2009 studeerde ze aan het Conservatorium van Amsterdam en won vele prijzen. Haar fascinatie voor het menselijke brein en passie voor muziek brengt zij ook samen in haar onderwijspraktijk. 

Mark van Wonderen is freelance journalist en fotograaf. In 2018 verscheen zijn fotoboek Chin. Ind. Spec. Rest.: een verdwijnend Nederlands fenomeen over alle nog bestaande Chinees-Indische restaurants in Nederland. In januari 2020 verscheen zijn nieuwe boek Treurtrips, een reisgids over de – in zijn ogen – mooiste lelijke plekken van het land.

Lisanne Snelders (moderator) is programmamaker, redacteur en onderzoeker. In 2018 promoveerde ze aan de UvA op Hoe Nederland Indië leest, een proefschrift over de politiek van de herinnering aan Nederlands-Indië in de literaire cultuur. Ze werkt onder meer voor de Nederlandse Boekengids, Brainwash en Read My World Festival.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via [email protected] | T: 020 525 8142.

pro-mbooks1 : athenaeum