Dubbelinterview: Thomas Heerma van Voss en Auke Hulst in gesprek

11 april 2023
| |

Dinsdag 11 april om 19.30 bij Boekhandel Het Martyrium gaan Thomas Heerma van Voss en Auke Hulst met elkaar in gesprek over hun nieuwe boeken Omwegen en Zephyr: een wandelvakantie in de Ardennen en een treinreis door de Verenigde Staten.

Toegang is gratis, aanmelding graag via [email protected].

Over Zephyr

Zephyr van Auke Hulst is het eerste deel van de prachtige nieuwe Spoorslag-reeks. Drieënvijftig uur, zo lang doet de California Zephyr erover om van Chicago, Illinois, te rijden naar Emeryville, Californië, een voorstadje van San Francisco. Het is een treinreis dwars door het Amerikaanse binnenland: de maïsvelden van Iowa, de Rocky Mountains, de leegte van Nevada en de toppen van de Sierra Nevada. De Zephyr, wat westenwind betekent, voert schrijver Auke Hulst langs adembenemende landschappen, maar het is een reis die ook tot nadenken stemt: over de wereld vóór en na corona, over het Amerika dat er was, is en dat het dreigt te worden, over een leven dat nooit meer hetzelfde kan zijn. Want vallen de verschroeiende hitte, de kritieke waterstand van de Colorado River en de frictie aan boord die wordt veroorzaakt door materiaal- en personeelstekort te negeren? En hoe nu te kijken naar Hulsts laatste reis vóór corona, met een luxetrein door Tanzania en Zambia, terwijl nieuws doorsijpelde over een nieuw virus?

Zephyr is memoir en beschouwing ineen, van de hand van een van de beste reisschrijvers van Nederland, Auke Hulst.

Over Omwegen

Voor een wandelvakantie in de Ardennen koopt Thomas Heerma van Voss twee dingen: een opschrijfboekje en stevige schoenen. Hij is de enige onervaren loper van het gezelschap. Zijn schoonfamilie lijkt goed op elkaar ingespeeld en kent de omgeving. Terwijl Heerma van Voss langs de Semois loopt over kleine wegen en open velden, langs dorpen zonder winkels, weet hij nog niet dat dit de laatste keer is dat hij in deze familie de rol heeft van schoonzoon, zwager en geliefde. Hij komt aardig mee, al zondert hij zich soms af om aantekeningen te maken. Levendig roept Heerma van Voss het beeld op van een schrijver die zichzelf moet verhouden tot een hecht gezin, tot de natuur, tot de peddels op het water tijdens de kanotocht die hij samen met zijn vriendin onderneemt. Maar de naam van het prachtige landhuis waar zich de apotheose voltrekt van deze familieweek wil hem bij terugkomst maar niet te binnen schieten. Wat blijft en wat verdwijnt?

Heerma van Voss toont zich in Omwegen een scherpzinnig observator van een familiedynamiek die niet de zijne is, en een zorgvuldig chroniqueur van een feilbaar geheugen.

 

Delen op

13,50
12,99
pro-mbooks1 : athenaeum