De Spaanse Brabander en andere gelukzoekers

24 augustus 2018
| | | | | | |

In augustus wordt de 400ste sterfdag van G.A. Bredero herdacht, de bloemrijke Amsterdamse schrijver uit de Gouden Eeuw. Op deze avond in De Balie, 24 augustus vanaf 20.00 staat zijn bekendste theaterstuk centraal: De Spaanse Brabander. 

Kaarten vanaf € 10,- bij De Balie.

 

Een verhaal over immigratie en integratie, egoïsme en gemeenschapszin, vastgeroeste meningen en nieuwe ideeën. Dat zijn ook de thema’s van onze tijd, zoals recentelijk weer pijnlijk duidelijk werd uit de ‘gelekte speech’ van onze minister van Buitenlandse Zaken.

Tijdens deze avond maken we steeds de koppeling tussen toen en nu. Dr. Erika Kuijpers geeft een lezing over de sociale gevolgen van migratie in Amsterdam in de 17e eeuw. Daarbij reflecteert ze op de parallellen, maar ook de grote verschillen, tussen het huidige Amsterdam en de stad van Bredero. Daarna gaat ze met docent Nederlands Saar Postma in gesprek over hoe deze thema’s specifiek een rol spelen in De Spaanse Brabander.

Theatergroep De Kale speelt verschillende scènes uit het stuk. Wat is er zo bijzonder aan het taalgebruik van Bredero en moeten we vandaag de dag nog wel lachen om de humor in deze klucht?

Tot slot, gaan we met drie theatermakers, die vanuit verschillende theatertradities werken, in gesprek over de relevantie van De Spaanse Brabander. Gerenommeerd regisseur Gerardjan Rijnders, die in 2019 De Spaanse Brabander weer op de planken brengt. Regisseur John Leerdam, befaamd om de manier waarop hij in zijn werk de geschiedenis en actualiteit met elkaar verbindt en grondlegger van urban theater in Nederland. En de jonge theatermaker Soufiane Moussouli, de momenteel op de Parade speelt met de voorstelling Gelukszoekers. Hoe kan De Spaanse Brabander geactualiseerd worden naar de belevingswereld van een nieuwe generatie Amsterdammers, die ook moet omgaan met migratie, discriminatie en vragen over identiteit?

Dit programma kwam tot stand in samenwerking met Stichting Bredero 2018

Erika Kuijpers is werkzaam als Universitair Docent Cultuurgeschiedenis aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Zij schreef het boek Migrantenstad. Immigratie en sociale verhoudingen in zeventiende-eeuws Amsterdam (Hilversum 2005) waarvoor ze in 2007 de Keetje Hodshonprijs ontving van de Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen.

Saar Postma doceert Nederlands in het voortgezet onderwijs en is medeauteur van de uitgave G.A. Bredero, Spaanse Brabander

John Leerdam is de voormalig directeur van Theatergroep Cosmic Amsterdam. Daarnaast regisseerde hij talloze voorstellingen waarbij de geschiedenis en diversiteit van Nederland centraal staan. Hij zette samen met het Ninsee de Black Achievement Month op en ontving vorig jaar de Amsterdamspeld. 

Gerardjan Rijnders is regisseur, auteur en acteur. Hij was vanaf 1987 tot 2001 artistiek leider van Toneelgroep Amsterdam. Daarna werkte hij als freelancer voor talloze, zeer uiteenlopende groepen en gezelschappen in binnen- en buitenland. Zijn teksten zijn in meerdere talen vertaald. 

Theatermaker en acteur Soufiane Moussouli maakte eerder de voorstelling Marokkanen huilen niet. Momenteel staat hij op de Parade met de voorstelling Gelukszoekers waarin hij het verhaal vertelt over zijn neef Hamza die nadat hij uit Marokko vluchtte 5 jaar illegaal in Molenbeek verbleef. Waarom wil Hamza zo graag naar Europa terwijl Soufiane eigenlijk niets liever wil dan in Marokko wonen?

Theatergroep De Kale wil de toneelteksten uit de 17de eeuw weer onder de aandacht brengen. Zij doen dit door het uitbrengen van voorstellingen die door een heldere, eigenzinnige speelstijl en een fantasievolle enscenering de oorspronkelijke tekst weer laten leven.

pro-mbooks1 : athenaeum