Terug

Recensies

De Loeb Academy voor luie donders

De vraag is niet: bent u rood of groen. De vraag is: bent u links of rechts. Ik bedoel natuurlijk: leest u het origineel op de linkerpagina? Of het aftreksel op rechts? Maar misschien is de vraag wel: wat doet het er allemaal toe. Zelf ben ik rechts. Maar een korte periode in mijn leven was ik links…

Zwartrijders en zwartkijkers

‘Home taping is killing music’ – met die slogan trok de Britse platenindustrie ten strijde tegen cassettebandjes. Dat was in 1980. De slogan was toen al belachelijk. En inderdaad: cassettebandjes hebben de muziek niet vermoord. ‘The internet is destroying the culture busin…

Lof der zachtheid

Een ‘Panenka’ is een zacht ingeschoten strafschop, vernoemd naar de Tsjech Antonín Panenka. Tijdens de EK-finale van 1976 nam hij een aanloop die suggereerde dat hij de bal een flinke trap zou geven – maar hij hield in, en gaf slechts een subtiel tikje. De bal zeilde met …

Papa doet dieren in Tupperware-bakjes

Het woordje 'essays' op de cover van een boek is als een Kijkwijzer die waarschuwt: alleen voor 80+. Toch staat het daar, op de voorzijde van How Did You Get This Number van Sloane Crosley. In piepkleine lettertjes, weliswaar, maar toch trots cursief: essays. Het boek bevat negen persoonlijke essays…

Socrates zegt: doen

Anekdote. De grappenmaker Menippus van Gadara wil weten: wat is de zin van ons bestaan? Hij gaat langs bij dichters, filosofen en politici, maar wordt geen snars wijzer. Tot hij de tip krijgt: ga naar de onderwereld, en vraag het aan Tiresias. Menippus dus de Hades in. Na allerlei gedoe treft hi…

Bent u al radicaal naakt?

Transparantie is de ideologie van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg. In The Facebook Effect vertelt hij dat eerlijkheid en openheid de wereld beter zullen maken. En dat we dus op Facebook authentiek moeten zijn: doe alsof je thuis bent. Maar zijn we echt zo transparant op Facebook? En wat is Zucker…

Facebook: de roman, de film, de feiten

Oktober 2003. De nerdy Harvard-student Mark Zuckerberg heeft net een blauwtje gelopen. Uit frustratie, en uit verveling, begint hij de online smoelenboeken van studentenhuizen te hacken. Vanachter zijn computer, met een Becksbiertje in de hand, plukt hij pasfoto's en andere privé-info van de …

Zygmunt Bauman en het mascararaadsel

In de stad Leeds woont een man die de afgelopen tien jaar zo’n twintig boeken schreef over onderwerpen die u interesseren, zoals liefde, shoppen, globalisering, stadsleven, klimaat, Twitter, opvoeding van kinderen, onderwijs, eenzaamheid, online sex, levenskunst, sms-jes en long lasting mascara. Zij…

Hoe schiet je een olifant (en andere tips van Orwell)

Het storende van Orwell lezen op de camping is dat je er voortdurend zin van krijgt om politiek actief te worden. Wat Penthouse doet met je sexdrive, doet Orwell met de engagementkwab in je hoofd. Je kunt geen bladzij lezen, of daar komt al de aandrang om Facebookgroepjes te starten; om pamfletten t…

Maakt het lezen van dit stukje je dom?

Jazeker. Want je leest dit stukje op internet. En internet is schadelijk voor je hersens. Internet is een afleidingsmachine: het maakt je geheugen slechter en tast je concentratievermogen aan. Je kunt beter een papieren boek lezen, daar word je wel slim van. Dat blijkt uit wetenschappelijke studies.…

Leesfragment

Rotterdam

1 november verschijnt het nieuwe boek van Arjen van Veelen: Rotterdam. Een ode aan inefficiëntie. Lees bij De Correspondent het eerste, en bij ons het tweede hoofdstuk.

Arjen van Veelen keert na twintig jaar terug naar zijn geboortestad Rotterdam. Hij is op slag verliefd: honderden culturen leven g…

Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken

Het romandebuut van Arjen van Veelen, Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken, verschijnt 17 oktober. Hier kunt u alvast een fragment lezen!

Een jonge schrijver reist af naar Alexandrië met in zijn koffer de boeken van zijn overleden vriend Tomas. Hij wil deze boeken vereeuwigen door ze in…

En hier een plaatje van een kat

15 mei verschijnt En hier een plaatje van een kat. En andere ongerijmdheden van het moderne leven van Arjen van Veelen. Wij publiceren voor.

'De olijfboom was ooit een heilige boom. Het was de eerste wilde boom die de mens wist te temmen, duizenden jaren geleden. De Griekse dichter Homerus bezong …

  • Pagina :
  • 1
pro-mbooks1 : athenaeum