Recensie: De huiselijkheid van een opgeknapt verfhok

30 november 2015
| | | |

Niets is zo leuk als bij andere mensen naar binnen gluren. Als ik tegen de avond thuis de gordijnen dichttrek (want als anderen bij mij binnenkijken heeft het spelletje natuurlijk iets onaangenaams) kijk ik altijd nog even binnen in het appartement aan de overkant van de straat. Het huis intrigeert mij. Het is zo’n huis waarvan de bewoners wel leuke mensen móéten zijn. Er hangt een enorme poster aan de muur - een vrouwengezicht in profiel, met tuitlipjes. Het interieur is een beetje rommelig, er staat niets te veel maar toch is het sfeervol.
Mijn overburen zouden het goed doen in het Spaanse woonblad Apartamento. Door karianne bueno.

Hun appartement is niet groot en er is nogal wat achterstallig onderhoud (ook van buiten goed te zien), maar het lijkt zo romantisch - gezellig rommelig huis met derdehands interieur, studentenposter en gaskachel. Leuk jong stel met schattige blonde peuter in hippiebroek bouwen samen blokkentoren voor tochtig raam. Heeft u het plaatje?

Bij Apartamento hebben ze twee dingen heel goed begrepen: dat het geweldig is om bij anderen binnen te kijken, en dat zo’n interieur alleen maar leuker wordt als het net een beetje rommelig is, een beetje oud en doorleefd – tenminste niet zo perfect als de smetteloze interieurs die je in veel woonbladen tegenkomt.

Het gras bij de buren binnen

Vreemd is echter wel, dat andermans zooitje, tenminste op foto’s in een tijdschrift, er een stuk minder onhebbelijk uitziet dan mijn eigen berg(je). Hoe kan het toch dat de afgebladderde verf in het keukenraam van journaliste Felisa Pinto zo sfeervol lijkt? Of dat de kleden op de stoelen en banken bij Carl Johan de Geer een losse, vrolijke indruk maken terwijl ik mij altijd heb doodgeïrriteerd aan de mijne, toen ik nog noodgedwongen op de afgedankte bank van mijn schoonouders zat?

Het gras bij de buren is altijd groener, en dat Apartamento vooral binnenkijkt bij creatieve geesten in bijzondere huizen overal in de wereld helpt natuurlijk wel mee om dat gevoel te versterken. Industrieel ontwerper Leon Ransmeier bijvoorbeeld woont in een opgeknapt verfhok boven Wallstreet (met een dakterras van slechts 230 m2). Je moet door lange donkere gangen lopen om er te komen, langs waterinstallaties en liftmotoren, maar dan heb je ook wat.

Kunstenaar Frank Bruggeman woont anti-kraak in een oud schoolgebouw in een zee van cactussen. Actrice Paz De La Huerta (the next big thing uit de VS, ze speelt in de serie ‘Boardwalk Empire’), blijkt niet alleen een sensueel uiterlijk te hebben maar een idem huis met veel roesjes en barok. En Charlie Koolhaas, die al lang bewezen heeft meer te zijn dan alleen de dochter van –magazinemaker, fotograaf en curator – woont in een glazen flat (met uitzicht!) in Guangzhou, China. ’s Avonds schijnen de lichtreclames van de stad op haar muren.

Andermans én eigen gezelligheid

Veel van de ‘reportages’ in Apartamento zijn door de huiseigenaren zelf geschreven en gefotografeerd, wat de stukken heel persoonlijk maakt, alsof iemand je een brief met foto’s heeft gestuurd. Ook de interviews  lijken vooral op gezellige gesprekken – over het leven, het werk van de persoon in kwestie, maar ook over de nieuwe wc-borstel van Muji of de toiletliteratuur die de interviewer bij zijn/haar bezoek aan het kleinste kamertje tegen is gekomen. En natuurlijk over het huis en het interieur waarin gewoond en gewerkt wordt.

Wanneer u tijdens al dit lees- en gluurgenot over huiselijke gezelligheid uit uw (tweedehands?) luie stoel wordt getrokken door je zanikende peuter: geen paniek. Ook aan de kinderen heeft Apartamento gedacht. Er zijn kleurplaten van James Jarvis, tips om schilderijen te maken met dingen die je in de natuur vindt (blaadjes, takjes etc.) en de bijzondere ‘Kids’ Activity Pages’ van Miranda July, die trouwens ook voor volwassenen bijzonder vermakelijk zijn. Als u voor de kleintjes de kinderpagina’s nou netjes uitscheurt (misschien kunnen ze in de volgende Apartamento een fijn geperforeerd randje maken?) kunt u lekker ongestoord verder lezen in het architectuurgedeelte – over de toekomst van huishoudelijke apparatuur en ecologische huizen.

Karianne Bueno is fotografe en oud-medewerker van het Athenaeum Nieuwscentrum.

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum