Recensie: Vlijmscherp en met humor schetst Kjersti Anfinnsen in Momenten voor de eeuwigheid het ouder worden

18 januari 2024 , door Dirk Jan Veerman
| |

Het gebeurt niet vaak dat de medewerkers van Boekhandel het Martyrium allemaal hetzelfde boek lezen en het dan ook nog allemaal goed vinden. Kjersti Anfinnsens Momenten voor de eeuwigheid (Øyeblikk for evigheten, vertaald door Geri de Boer) is vlijmscherp en met humor. Die combinatie is helemaal de onze.

Brigitte Solheim, ooit de eerste vrouwelijke hartchirurg in Noorwegen, nu bijna 90 jaar, leidt een teruggetrokken bestaan in een appartement in Parijs. Vanuit haar leunstoel kijkt ze naar de straat beneden en overdenkt haar eigen leven. Veel rest haar niet: de meeste vrienden zijn gestorven en kinderen heeft ze niet. De vrouw is behoorlijk eenzaam.
Even lijkt er hoop te zijn als Brigitte Javiér ontmoet, maar hun leuke relatie verzandt in verdriet omdat de man snel aftakelt.

De Noorse Kjersti Anfinnsen schreef met Momenten voor de eeuwigheid een overtuigende roman over wat het betekent oud te zijn. De roman bestaat uit korte stukjes, die telkens andere aspecten van de oude dag belichten: het verlangen weer jong te zijn, de angst dat het lichaam het begeeft, het gemis van menselijk contact. Anfinnsen weet steeds de juiste toon te treffen; realistisch maar soms cynisch en komisch.

Dirk Jan Veerman is boekverkoper bij Boekhandel het Martyrium. Samen met Remon den Ouden beheert hij de categoriepagina Vertaalde literatuur en stuurt hij de tweemaandelijkse mail van de boekverkopers.

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum