Recensie: Maartjes kookboekentrends 2024: Toscanini & Kimchi

25 januari 2024 , door Maartje Kouwenberg
| | | |

Begin januari stond er in Het Parool een stuk over de foodtrends van 2024. Je raadt het nooit! Italiaans eten! Dat komt even goed uit. Het best verkochte kookboek van 2023 is bij ons namelijk het in het najaar verschenen: Toscanini van Maud Moody en Leonardo Pacenti. (Plus: die andere trend, inmaken en fermenteren.)

Trend 1: van het eerste pizzeriabezoek tot het Toscanini-boek

De eerste keer dat ik in Amsterdam als jong meisje naar een pizzeria ging was in de jaren zeventig. Dat was toen nog heel bijzonder. Pasta koken was wel al normaal bij ons thuis. Spaghetti en lasagne werden vaak gemaakt. Nu was dat wel gedroogde spaghetti en waren het gedroogde lasagnebladen uit een pak. Wel van De Cecco en nooit van Honig want we waren natuurlijk wel snobs.

Dat was wel  even anders met mijn eigen kinderen. Er werd nog steeds vaak pasta gegeten alleen nu maakte we het zelf. Hoe leuk was dat! De kinderen vonden de lappen deeg door de machine halen met als resultaat dunne lange spaghetti, geweldig! We hebben zelfs in de kleuterklas van zoon Rijk nog een workshop pasta maken gegeven. Haha ja dat was in Amsterdam-Zuid.

Italiaans koken is in Nederland wel behoorlijk geëvalueerd dus, van droge pasta naar verse.

Toscanini staat vol met zelfgemaakte pasta recepten. Maar ook heel veel recepten met gedroogde pasta overigens. Een heel fijn boek met recepten van het restaurant Toscanini op de Lindengracht te Amsterdam. Duidelijk en mooi vormgegeven.

Trend 2: inmaken en fermenteren, kimchi in de zuurkoolpot

Nog een trend voor 2024: Inmaken en fermenteren. Is deze trend ook niet al jaren aan de gang? Ha, ja, inderdaad onder ‘foodtrends 2022’ staat ‘fermenteren kun je leren’. Goed, het is nog steeds een trend. Gelukkig is ook daar net een kookboek over verschenen: de Inmaak- en Fermenteerbijbel van Simone van Thull. Leuk! Van augurk tot zuurkool en van kimchi tot pickle en kombucha.

Laat mijn man nou net van de kinderen een zuurkoolpot hebben gekregen. Niet vanwege de inmaaktrend maar omdat hij zo van zuurkool houdt. We gaan kimchi maken, in de zuurkoolpot, want hé, trend nummer drie is Zuid-Korea!

Simone van Thull, Inmaak- en fermenteerbijbel Simone van Thull, Inmaak- en fermenteerbijbel

Laat de groente een paar uur in pekelwater staan. Afgieten, Dan inkneden met de zelfgemaakte kimchipasta. Dan in de zuurkoolpot en een week laten staan. Klaar is je kimchi.

Maartje Kouwenberg is boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel Spui, verantwoordelijk voor de kookboeken, de categoriepagina kookboeken én de nieuwsbrief.

pro-mbooks1 : athenaeum