Recensie: Lees Autobiorama van Peter Pontiac, de enige echte undergroundtekenaar van Nederland

26 januari 2024 , door Martin Smit
| |

Peter Pontiac (1951-2015) is eigenlijk de enige echte underground-tekenaar die Nederland heeft gekend. Autobiorama is een verzameling van alle strips waar hij zelf in voorkomt, uitgegeven door Concerto Books. Het is hapsnap biografisch werk (in de beste zin des woords), zonder lange narratieven dus, maar prachtig geïllustreerd en uitgegeven.



Pontiac had een zwaar leven, getekend door zijn worstelingen met de liefde, verslaving en de maagdelijke pagina’s die hij wilde vullen. Op de achterflap: ‘Om beeldverhalen hoeft niet alleen maar gelachen te worden, zo vond de tekenaar, naast comix zijn er ook tragix.

Ik heb mooie herinneringen aan Peter, een heel zachtaardige, gevoelige jongen. Hij heeft ooit zijn eerste keer signeren hier in Athenaeum gehad, ik schat eind jaren tachtig op een zaterdagmiddag om half twee, beneden aan een tafel, hij was bloednerveus. Hij wilde even een cognacje om tot rust te komen, dus die werd gehaald bij De Zwart. Er kwamen tien die-hard fans, daarna niemand meer. Dus toen heb ik mijn eigen Pontiac-werk gebracht dat hij toen allemaal heeft gesigneerd.

Een jaar of tien, vijftien jaar later stonden we met een boekenevenement in De Heeren van Aemstel, het was heel druk, maar ik herkende Peter Pontiac in de menigte; hij baande zich een weg naar me toe en zei: ‘Martin, bedankt nog dat ik mocht komen signeren.’

Martin Smit is boek- en tijdschriftverkoper bij Athenaeum Nieuwscentrum.

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum