Recensie: Hannah Arendt schetst de continuïteit van politieke motieven in Denken zonder leuning

16 januari 2024 , door Remon den Ouden
| |

In haar heldere stijl schetst Arendt grote verhalen over de continuïteit van politieke motieven in het publieke domein. Er welt in de bloemlezing essays die Denken zonder leuning is een analytische eenheid op in de tijdspanne van Aristoteles tot Marx, wat de werkelijkheid een aangename kenbaarheid verleent. Het gaat over grote thema’s die ook in onze eigen tijd nog een essentiële positie innemen, die de achtergrond vormen van ons dagelijks begrip. Een boek om de geest te slijpen.



Neem een formulering als deze, paradoxaal en raak:

‘Dus toen universele gelijkheid opkwam als een onvermijdelijke eis voor rechtvaardigheid voor iedereen, voor een sociaal en politiek lichaam waarin iedereen vrij was en niemand werd overheerst, had dat alle kenmerken van een contradictio in terminis: binnen de traditie van het politieke denken kon het concept van de universele gelijkheid alleen maar betekenen dat niemand vrij kon zijn.’

Remon den Ouden is boekverkoper filosofie bij Boekhandel Van Rossum en Athenaeum Boekhandel. Hij beheert de categoriepagina Filosofie op onze site.

pro-mbooks1 : athenaeum