Recensie: De tuinveranderende dagboeken van Derek Jarman, nu in vertaling

31 januari 2024 , door Daan van der Valk
| |

Als er één man is die mijn kijk op tuinieren heeft veranderd is het wel de Britse filmregisseur Derek Jarman. Hij werd beroemd door zijn abstracte en zeer expressionistische films, maar toen bij hem in 1986 HIV werd geconstateerd kocht hij een houten cottage aan de kust van Kent en legde daar zijn droomtuin aan.



In 1995 verscheen zijn dagboek met prachtige foto’s van Howard Sooley over deze tuin. Een tuin met veel stenen, een enkele plant, een tuin anders dan anders. Eigenlijk heeft Jarman mij geleerd niet te tuineren. Laat de boel de boel en geniet van wat er er ontstaat, dat is mischien wel zijn simpele credo. De beste tuinmensen willen alles onder controle houden en de natuur naar hun hand zetten. Derek laat zien dat dit echt niet nodig is!

Bijna dertig jaar na deze eerste druk verschijnt nu de Nederlandse editie, vertaald door Henny Corver en Nico Groen. Lees de dagboeken van Derek Jarman en je krijgt een andere kijk op tuinieren. Een minpuntje: helaas hebben ze de foto’s van de Engelse editie niet overgenomen. Maar er komen wel zaadjes mee in het buikbandje.

(De film de Garden uit 1990 zou eigenlijk weer eens uitgezonden moeten worden, een welkome aanvulling bij dit boek.)

Daan van der Valk is winkelmanager bij Boekhandel Van Rossum. En tuinier.

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum